Altatásos beavatkozás – minden, amit érdemes tudni róla

Korábban sokan tartottak az altatástól mivel, mivel veszélyesnek tartották, sokakban élt az a félelem, hogy az altatásból talán nem fog felébredni. A tudomány fejlődésének és a modern orvosi eljárásnak köszönhetően elenyésző az ilyen esetek száma, az altatás pedig nem jár számottevően nagy kockázatokkal.

Altatásos beavatkozás ma már modern, egyáltalán nem számít veszélyesnek. Abban az esetben, ha a műtét során altatásra lesz szüksége, elhiheti, hogy az altatóorvos lesz az egyik, akivel leginkább szoros kapcsolat fog kialakulni. Az altatóorvos felel azért, hogy a műtét során minden rendben menjen az altatással, vagyis elvégzi a pácienssel egyeztetett altatást, valamint megtervezi a műtét alatti és utáni fájdalomcsillapítást. A páciens az altatóorvost, vagy másként aneszteziológust látja utoljára mielőtt elaludna, valamint őt látja meg először, amint magához tér. A köztes időben pedig az aneszteziológus felügyeli a beteg életfunkcióit. Az altatás hossza és jellege attól is függ, hogy a betegnek milyen az általános egészségügyi állapota, esetleg meglévő betegségei. Az alkalmazandó érzéstelenítés formájának megválasztásához, mindezeket figyelembe veszik.

A beavatkozás előtt pontos tájékoztatást kap, mi fog történni, esetleg, ha szed gyógyszert, akkor a beavatkozás előtt és után hogyan kell szednie. Általánosságban elmondható, hogy hat órával a beavatkozás előtt már nem ajánlott az evés, ivás, valamint a dohányzást is jobb elkerülni ez idő tájt. Ha rendelkezik kontaktlencsével, kivehető fogprotézissel, azokat el kell távolítania. Talán mondanunk sem kell, hogy a beavatkozás alatt semmilyen kozmetikumot nem viselhet. A beavatkozás előtt órával már ne fogyasszon alkohol tartalmú ételt, italt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük