Egy öngyújtó esetében is fontos a megfelelő karbantartás

Hétköznapi használati tárgyaink esetében sajnos gyakorta hajlamosak vagyunk megfeledkezni a karbantartás és az állagmegóvás fontosságáról. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a legtöbb ilyen kiegészítőre eldobható eszközként tekintünk, ám az igazság az, hogy némi odafigyeléssel jelentősen meghosszabbíthatjuk ezek élettartamát.

Nincs ez másként egy öngyújtó vonatkozásában sem. Ugyan legolcsóbb kategóriába tartozó darabok sokszor még csak újra sem tölthetők, még így is sűrűen megesik, hogy előbb tönkre mennek, minthogy kifogyna belőlük a gáz. Ezt nem ritkán a gyújtószerkezetbe került szennyeződés okozza. Ezt a problémát elkerülendő, érdemes legalább hetente egyszer kitisztítani ezt a részt. Jóval alaposabban tanácsos eljárni, ha egy drágább modell van a birtokunkban. Ilyenkor persze nem mindegy, milyen felépítésű az öngyújtó, lévén eltérően kell eljárnunk benzines, valamint gázos kivitel kapcsán. A legfontosabb azonban a rendszeresség, hiszen hosszú távon csak így érhető el a kívánt eredmény.

Gázos öngyújtó esetében egyszerűbb a dolgunk, ha viharlángos kivitel van a birtokunkban. Ezeknél jóval nagyobb a nyomás, így a kosz is nehezebben rakódik le. Ezzel együtt fontos az időszakos tisztítás és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a nagyobb teljesítmény megemelkedett fogyasztással is jár, így sűrűbben kell majd töltenünk az eszközünket. Amennyiben van rá mód, inkább tokban legyen az öngyújtó, a zsebünkben ugyanis sokkal gyorsabban bepiszkolódik, főleg, ha nincs zárható kupakja. Benzinnel működő daraboknál inkább a belső szerkezetre kell kiemelt figyelmet fordítanunk, lévén egy ilyen öngyújtó szinte mindig rendelkezik fedéllel. Ugyanakkor a kanóc elhasználódását, illetve a tűzkő állapotát mindig ellenőrizzük, hiszen csak így lesz garantált a hibamentes működés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük