Életmódváltás a formás alakért és egészségért

Életmódváltásra nem csak akkor kerülhet sor, amikor jelentős súlytöbblettől szeretnénk megszabadulni, hanem akkor is, ha szeretnénk növelni az izomtömegünk vagy egészségesebbek akarunk lenni. Ahány ember, annyiféle testalkat és élethelyzet, azonban a hatékony életmódváltás segíthet a célok elérésében.

Életmódváltás során elsősorban a céljainkat és a saját testalkatunk kell figyelembe venni és ezek alapján megtervezni a céljainkhoz vezető utat. Akár egymagunk is elindulhatunk az úton, de akár szakemberhez is fordulhatunk. A többség a mozgásszegény életmód, illetve az ülőmunka következtében elkényelmesedik és a plusz kilók könnyen felszaladnak. Hosszú távon ez komoly terhet jelent szervezetünkre, így jobb, ha mielőbb teszünk ellene. Ha már sportolunk egy ideje vagy nagyon vékonyak vagyunk, akkor reális cél lehet az izomtömeg növelése. Ehhez nem csupán edzésre van szükségünk, hanem a tömegnövelés részeként a fehérjében gazdag étkezésre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Az edzés kapcsán főleg a súlyzós edzés szolgálhatja a céljainkat.

Sajnos sok esetben egy betegség megjelenése indítja be a vészcsengőt és ébreszt rá sok embert, hogy itt az ideje a változtatásnak. A sport, egészséges táplálkozás, megfelelő regeneráció és a kellő tápanyag bevitel segíthet, hogy javítsunk egészségi állapotunkon és akár a betegségeket is elkerüljük, visszafordítsuk a kialakult állapotot. Ha már eleve jó formában vagyunk, akkor reális cél lehet, hogy nagyobb súlyokkal dolgozzunk az edzés során vagy javítsunk az állóképességünkön. Ez esetben az edzésterven kell finomítani, ugyanakkor az étkezés ebben az esetben is kulcsfontosságú. Ha egyedül nem megy vagy kezdők vagyunk, akkor nem árt szakértő segítséget kérni, annak érdekében, hogy hamar látható legyen a változás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük