Ezért fontos, hogy miképp történik a komposztáló kiválasztása

A felgyorsult, modern életvitellel párhuzamosan egyre több szemetet termelünk, ezek nagy részének újrahasznosítása pedig sajnos még mindig nem igazán megoldott. Óriási problémát jelent az is, hogy ez a zöldhulladékra is igaz és ha figyelembe vesszük, hogy ez akár a harmadát is kiteheti a teljes mennyiségnek, akkor hamar rádöbbenünk, mennyire fontos lenne tudatosan kezelni ezt a kérdést.

Egy jól megválasztott és megfelelően telepített komposztáló segítségével ugyanis az így keletkezett felesleg visszaforgatható a természetbe. A növényi eredetű konyhai maradékok és a kertben található zöldhulladék elegyéből olyan anyag állítható elő, ami kiváló tápanyagforrás és így a mű-, illetve szerves trágya felhasználását is redukálhatjuk. A folyamat ráadásul roppant egyszerű és nem is igényel különösebb energiabefektetést. A legfontosabb, hogy az alapok megteremtésénél ügyeljünk a részletekre, különös tekintettel a komposztáló kiválasztására és elhelyezésre. Noha nincs akadálya, hogy saját magunk állítsuk össze az erre alkalmas egységet, sokkal komfortosabb a készen kapható megoldások közül beszerezni egyet.

Szerencsére a komposztáló ládák választéka ma már óriási és ugyanez mondható el a különféle kiegészítőkről is. Mielőtt letennénk a voksunkat egy adott modell mellett, érdemes alapos kalkulációt végezni, főképp a méretet tekintve. Általánosságban elmondható, miszerint egy átlagos háztartás igényeit egy 600 literes komposztáló szinte minden esetben tökéletesen lefedi. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az egyes körülmények hatására egy ennél kisebb, esetleg nagyobb méretű darabra van szükségünk. Amennyiben kétségeink támadnának, mindenképpen kérjük ki egy hozzáértő tanácsait és járjunk el a kapott intelmek szerint. Ez a lépés ugyanis kardinális jelentőséggel bír a későbbi sikeres komposztálást illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük