Ezért nem ajánlott a szelídgesztenye ár alapján történő vásárlása

A gesztenye nem csak az egyik legízletesebb téli csemege, de tele van különféle vitaminokkal, rendkívül magas a nyersrost tartalma, ráadásul a benne található nagy mennyiségű szénhidrátnak köszönhetően helyettesíthető vele a gabona- és burgonyafélék fogyasztása is. Sajnos azonban az utóbbi években szinte kizárólag magas árcédulával találkozhatunk a boltok polcainál.

A szelídgesztenye ár ugyanis nagyon sok mindentől függ, de a fogyasztás alakulása és a termesztéssel járó nehézségek mind-mind a költségek folyamatos emelkedését vetítik előre. Gyakorta meg sem vizsgáljuk, hogy az adott termék honnan is származik, pedig ha kiemelt figyelmet szentelünk ennek a kérdésnek, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a novemberi időszakban még szinte kizárólag Olaszországból származó áru kapható. Ez ugyan általában kiváló minőségű, ugyanakkor az innen érkező szelídgesztenye ár tekintetében sosem lesz versenyképes a hazaival. Ugyanakkor Magyarországon jóval kevesebbet termelnek, mint amennyire igény lenne, ráadásul a körülmények évről évre megnehezítik a gazdák dolgát.

Ezzel együtt nagyon fontos észben tartanunk, hogy a szelídgesztenye ár csupán egy a számtalan tényező közül, amire figyelnünk kell a vásárlás során. Noha itt is tapasztalható az árérzékenység, nem igazán érdemes az olcsóbb változatok mellett letenni a voksunkat, ugyanis jó eséllyel egyáltalán nem járunk jobban. Tudniillik ahhoz, hogy a csemege ízletes legyen, frissnek kell lennie, sőt, a pontos fajtája, valamint a tárolás módja sem mindegy. A magasabb szelídgesztenye ár jó eséllyel magában foglalja a gondos kezelést, így pedig jóval valószínűbb, hogy kevesebb szemtől kell megválnunk penészesedés, vagy épp a gubacsdarázs által végzett roncsolás miatt. Inkább vásároljunk kevesebbet, de az legyen kiváló. Sajnos a dolgok jelenlegi állása szerint a minőségi szelídgesztenye ár nemigen lesz alacsonyabb a jövőben sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük