Fával való fűtés – Mit lehet tenni a megmaradó hamuval?

Kevés annál idillibb kép létezik, mint amikor a család egy hideg téli estén összegyűlik nappaliban, társasjátékozik vagy filmet néz. Esetleg egy pár összebújva csendben beszélget. Mindkét esetben ég a tűz a kandallóban és kellemes meleggel tölti el a helyiséget.

A fával való fűtésről és a hamuról itt tud érhet el többet! A kandalló talán az egyik legesztétikusabb fűtési berendezés, nem csoda, hogy sokan szabályosan rajonganak érte. Akárhogy is nézzük megvan a szépsége a fadarabolásnak, a fahasábok elhelyezésének és a tűzgyújtásnak. Kevés annál idillibb dolog létezik, mint a fahasábokat nyaldosó lángnyelveket figyelni. Mindez gyönyörű, azonban amint kialudt a tűz, egy komoly problémával áll szemben az ember, ugyanis el kell dönteni, hogy a megmaradt hamunak mi legyen a sorsa, mit lehet vele kezdeni. Nos, az egyik lehetőség, hogy a hamut a kertben hasznosítja. A mai napig számtalan helyen alkalmazzák az irtásos-égetéses módszert, mivel az égetést követően a növényzet burjánzani kezd. Viszont mielőtt megragadná a hamut, hogy elszórja a kertben, érdemes tisztában lenni vele, hogy nem minden hamu rendelkezik áldásos hatásokkal!

A vegyestüzelésű kazánból származó hamu, vagy az olyan, amit festékekkel, tartósítószerekkel kezelt fából származik, nem alkalmas a fentebb említett célokra, mivel nem, hogy nincs pozitív hatása, de még szennyezi is a talajt, így akadályozza a növények fejlődését. Mivel a vegyszerek használata elterjedt, így a hamu használata hosszú időre kiszorult a mezőgazdaságból, azonban manapság egyre gyakrabban kezdik újra alkalmazni. A hamu igazán hasznos, főleg, ha okosan használja! Mindenesetre a fentebb említetteket érdemes szem előtt tartani, hogy a környezetnek se ártson!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük