Fehérjedús étrend nem csak aktív életmód esetén

Téves elgondolás, hogy csak annak szükséges fehérjedús táplálkozást folytatni, aki szeretne nagy izomtömeget magára szedni vagy rendszeresen sportol. Minden embernek szüksége lenne a változatos, fehérjében gazdag táplálkozásra, még akkor is, ha meglehetősen inaktív életmódot folytat.

Fehérjedús étrend több szempontból is fontos. Leginkább azért, mert a szervezet testszöveteinek fő építőköve a fehérje. Olyannyira fontos, hogy minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. Anélkül, hogy egy komplett kémia órát tartanánk, érdemes tudni, hogy a fehérjék aminosavakból, vagyis kisebb méretű egységek láncolatából állnak. Kémiai kötésekkel kapcsolódnak össze, ezáltal ellátva a szervezet működéséhez szükséges alapvető funkciókat. A fehérjét többféleképp bevihetjük, állati vagy növényi formában egyaránt. Előbbi nagy előnye, hogy tartalmaz minden fontos esszenciális aminosavat, mely elengedhetetlen a test optimális működéséhez. Az állati fehérjék bevitele során főleg arra kell ügyelni, hogy leginkább az alacsony zsírtartalmú típusok kerüljenek gyakran a tányérra.

Ugyanakkor a növényi alapúétrendet sem szabad lebecsülni, hiszen nagyon sok előnye van az egészségre nézve. A szervezet nem képes a fehérjét tárolni, vagyis folyamatosan gondoskodnunk kell a kellő mennyiség beviteléről. Az ideális mennyiséget nehéz meghatározni, hiszen nemtől, életkortól és egyéni preferenciáktól is függ, hogy kinek mennyi fehérjét kellene napi szinten bevinni. Ha izomtömeg növelés a cél, illetve szoptatás idején, műtét és betegség esetén nagyon fontos az emelt bevitel biztosítása. Ha nem fogyasztunk elegendő fehérjét, akkor komoly következményekkel kell szembenéznünk, mint az izomtömeg csökkenése, hangulatingadozása, alultápláltság kialakulása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük