Főzőolaj és lefolyó – jobb nem egy lapon említeni a kettőt

Sok háztartásban nem tudnak mit kezdeni a főzés után megmaradó olajjal, valamint az ételmaradékokkal. Sajnos még mindig akadnak olyanok, akik a lefolyóba öntik.

A főzőolaj lefolyóba öntésének veszélyeiről itt érhet el többet. A lefolyó egy olyan érdekes hely, ami gyakorlatilag mindent elnyel. Mi lehetne egyszerűbb annál, mint a felesleges, megmaradt főzőolajat kiönteni a lefolyóba. Volt, nincs. Egyszerű gondolhatnánk. Azonban az borítékolható, hogy ennek előbb-utóbb meg lesz a böjtje és el fog dugulni a lefolyó. Egy dugulás sosem jöhet jókor. Az egy dolog, hogy megakadályoz minket a mindennapi teendőinkben, de a kórokozók elszaporodását is jelenti. Megdöbbentő lehet, de a lakásban a legmocskosabb terület a konyhai lefolyó, így érdemes ügyelni tisztán tartására. Érdemes beszerezni egy szűrőt, ami a vizet átengedi, de az ételmaradékokat felfogja, így nem fog a lefolyóba jutni. A szűrőből egyszerűen csak ki kell szedni az ételmaradékot és a kukába önteni. Az olajat viszont nem fogja fel, így azt tilos a lefolyóba önteni.

Bizonyos anyagokat szigorúan tilos a lefolyóba dobni, mivel komoly lerakodásokat okozhatnak hosszútávon. Ilyen az előbbiekben már említett olaj, de ide tartoznak még a zsírok, a tojáshéj és a kávézacc is. Ezek hosszú idő elteltével sem tudnak feloldódni, így tilos a lefolyóba dobni őket. Még a legerősebb tisztító szerek sem túl hatékonyak ezekkel az anyagokkal szemben. Ráadásul az erős tisztítószereket nem is érdemes túl gyakran alkalmazni, mivel károsíthatják a csöveket. Éppen ezért jobb elővigyázatosnak lenni, mint később szenvedni a fennálló problémával. Bővebb információkért látogasson el a dugulaselharitas-mesterek.hu weboldalra, ahol elérhetőségeket is találhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük