Lambdaszonda működése és elhelyezkedése

A lambdaszonda, más néven oxigénérzékelő, egy kis szonda, amely az autó kipufogógázán, a kipufogócsonk és a katalizátor között helyezkedik el. Ezt az alkatrészt a 70-es években fejlesztette ki a Volvo.

A lambdaszonda autó alkatrész a levegő és az üzemanyag keverék optimalizálásával beállítja a motor hengerekhez eljuttatott üzemanyagmennyiséget, ami a motort a megfelelő módon működteti. Ez befolyásolja a káros gázkibocsátás mértékét is azáltal, hogy ellenőrzi a katalizátor megfelelő működését. Ha újabb autóról van szó, akkor azt már 2 lambdaszondával látták el és ebben az esetben a második érzékelőt közvetlenül a katalizátor után található meg. Tulajdonképpen a lambdaszonda biztosítja, hogy autója megfeleljen a szennyezésről és a CO2-kibocsátásról szóló európai előírásoknak. A lambdaszonda meg tudja mérni az égés utáni leégett szénhidrogénekben a levegő és az üzemanyag mennyiségét. Ily módon a jármű elektronikus vezérlőegysége (ECU), amely a motor bizonyos funkcióit vezérli, helyes adatokat fog kapni a kibocsátásokról, és ezután adagolja a szükséges üzemanyag keverék mennyiségét. A lambdaszonda elengedhetetlen a szennyező kibocsátások csökkentéséhez és amennyiben ez meghibásodik a jármű elektronikus vezérlőegysége nem kap megfelelő adatokat és ez hibás információkat használ fel. Ilyenkor megnő az üzemanyag-fogyasztás is és idővel a szennyezőanyag kibocsátás is.

A lambdaszonda beszerzése mára már nagyon egyszerűvé vált, hiszen akár online is megvásárolható egy minőségi lambdaszonda. Látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol számos gépkocsitípushoz kínálunk lambdaszondákat a legjobb árakon. Amennyiben kérdése lenne keresse ügyfélszolgálatunkat bátran a +36 62/468-444 telefonszámon vagy az info@kovacsauto.hu email címen. Készséggel állunk minden vásárlónk segítségére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük