Mi a flexibilis cső feladata a gépjárműben?

A flexibilis cső elengedhetetlen a mai gépjárművekben, ugyanis arról gondoskodik, hogy a motor folyamatos rezgése ne tegye tönkre a kipufogó rendszer alkatrészeit. A flexibilis cső, ahogy azt neve is jól mutatja, egy rugalmas cső, amely összeköti a kipufogódob bemeneti csövét a csövezéssel.

Flexibilis cső az autóban el tudja különíteni, illetve óvni a kipufogót a motor vibrációjától. Így megakadályozza a rezgés tovább haladását a kipufogódobba. Abban az esetben, ha a rendszerben nem lenne flexibilis cső, akkor a rendszer elején lévő pár centiméteres kilengés a rendszer végén már méteres nagyságú lehetne. Éppen ezért a flexibilis cső elengedhetetlen alkatrész a gépjárműben. Annak érdekében, hogy a flexibilis alkatrész tökéletesen el tudja látni feladatát a gyártók rugalmas anyagokat használnak, ezért minden irányba képesek mozogni, akár tengelyirányba is. Elsősorban az erősebb dízelmotorokkal rendelkező autókban hasznos a flexibilis cső. Viszont az állandó igénybe vétel miatt viszonylag gyakran kell a flexibilis cső meghibásodásával számolni.

Nem igazán lehet meghatározni, hogy milyen hosszú élettartammal rendelkezik a flexibilis cső, viszont az biztos, hogy célszerű legalább fél évente leellenőriztetni az állapotát, mely függ a kapcsolódó rendszer állapotától, illetve a sofőr vezetési stílusától is. Sokat tehet a flexibilis cső élettartamának meghosszabbításáért, ha rendszeresen tisztítja a kipufogódobot és a karosszéria alját, amivel megelőzhető a túlmelegedés. Ezenkívül arra is ügyelni kell, hogy a gépjárműbe minden esetben megfelelő üzemanyagot tankoljon. A leggyakoribb meghibásodási ok a flexibilis cső kiégése. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol az alkatrészeket is megtekintheti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük