Mi az a kollagén és miért örvend hatalmas népszerűségnek?

Az elmúlt pár évben rengeteg termékbe tesznek kollagént és rendszerint ezzel hirdetik a különféle kozmetikumokat, vitaminokat, italokat és még hosszan lehetne sorolni mi mindent. A kollagén egyértelműen vonzó marketingfogássá vált, de vajon miért? Tényleg annyira hasznos, ahogy a gyártók állítják?

Mi az a kollagén? – Teszik fel sokan a kérdést, hiszen az elmúlt években nagyon sokan felkapták az ilyen termékeket. A kollagén egy természetes fehérje, mely az emberi szervezet fontos építőköve. Elsősorban a kötőszövetet támogatja, de emellett a szövetek és szervek elasztikusságához is hozzájárul. Emellett a bőr és az ízületek egészségének és szépségének is az egyik fő titka. Nem hiába nevezik gyakran a kollagént a „test ragasztójának”. Pótlására azért van szükség, mert az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a test természetes kollagéntermelése. A kollagénhiány az életkor előrehaladtával egyre kellemetlenebb tüneteket produkálhat, ezért célszerű gondoskodni pótlásáról. 20 éves kort követően kezd lelassulni a termelődés, 30-40 éves kor körül pedig már jelentős csökkenés megy végbe.

A kollagénvesztés elsősorban a bőrön figyelhető meg. Megjelennek az arcon a finomráncok, a bőr megereszkedik és veszít rugalmasságából. Az arcon, nyakon, dekoltázson, illetve a kézfejeken barnás pigmentfoltok jelenhetnek meg. De, az ízületi fájdalom, ín- és szalagproblémák, valamint az izomvesztés is árulkodó jelek lehetnek. A bőr és a fiatalos megjelenés megőrzésének kiváló módja a kollagén hialuronsavval való kombinációja. A nem megfelelő életmód viszont hozzájárulhat a kollagén mennyiségének csökkenéséhez. Olyan tényezőkre kell gondolni, mint például az alkoholfogyasztás, dohányzás vagy alváshiány. A kiegyensúlyozott, változatos étkezés is segíthet a pótlásban, de számos termék is található a piacon, mely ezt a célt szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük