Mi az, amit tilos csinálni téli vezetés során?

Az alábbiakban ismertetett hibák álnak nagy részt a téli balesetekért. Sokszor ezek a dolgok akár lényegtelennek is tűnhetnek, azonban nem árt tisztában lenni velük, mivel így akár baleseteket lehet elkerülni!

Arról, hogy téli vezetés közben mit tilos csinálni, itt tájékozódhat! Banálisnak tűnhet erről írni, de igenis fontos a téli öltözet vezetés közben. A pufi kabátban nehezebb reagálni, a vastag talpú csizmában vagy bakancsban pedig nehezebb érezni a pedálokat. Természetesen nem arról van szó, hogy egy szál pólóban vezessen, azonban egy vékonyabb kabát és sportcipő nem árthat, különösen hosszú utak esetén. Szintén fontos az autó letakarítása. Sokan ezt kapkodva végzik, aminek meg is van az eredménye. Az autó tetejéről is le kell söpörni a havat, ugyanis fékezéskor könnyen a szélvédőre zúdulhat, ezzel akadályozva a kilátást. Talán a legjobb tanács, hogy ne úgy vezessen, mint nyáron. Sokan úgy vélekednek, hogy kellőképp rutinos sofőrök, valamint rábízzák magukat a téli gumi készletre. Ez különösen azokra igaz, akik a megszokott útvonalon közlekednek nap, mint nap.

A jól megszokott utak is tartogatnak olykor meglepetéseket, még pedig nem jó értelemben. A jegesedés és a téli fagyok olykor korcsolyapályává változtatják az utat és új kátyúkat eredményeznek. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy az ilyen váratlan szituációkban, mint például csúszás, a legtöbb autós nem megfelelően reagál. A kapkodás és a hirtelen, erős mozdulatok csak rontanak a helyzeten. Sokat segíthet, ha vezetéstechnikai tréningen vesz részt. Erre a Hungaroringen is van lehetőség. A vezetéstechnikai tréning által a farolásokra, megcsúszásokra, váratlan szituációkra fel lehet készülni.  Elindulás előtt a gumik állapotát is érdemes ellenőrizni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük