Miben segíthet a konzuli szolgálat külföldön?

Külföldi utazás során előfordulhat, hogy nem megy minden zökkenőmentesen és valamilyen okból kifolyólag segítségre lenne szükségünk. Ilyen esetben érdemes felkeresni a helyi konzuli szolgálatot. Ezenkívül az utazást megelőzően ajánlott tájékozódni, hogy biztosan tudjuk milyen esetekben lehet segítségünkre a konzuli szolgálat és mi az, amiben magunknak kell boldogulni.

Konzuli szolgálat nagyon sok esetben nyújthat segítséget a bajbajutott magyar polgárok számára. Egy egyszerű példával élve, ha az útlevél megrongálódik vagy elveszik, esetleg az utazás folyamán döbbenünk rá, hogy lejárt az okmány, akkor a konzuli szolgálat a hazatéréshez új, ideiglenes útlevelet tud kiállítani. Szükség esetén a hazatérésünk önerőből vagy ismerős anyagi segítségével történő megszervezésben is segítséget nyújt. Ezenkívül az adott országban elérhető ügyvédek és tolmácsok kapcsán is hasznos információkat ad. Ha esetleg őrizetbe vesznek minket a helyi hatóságok és a konzulátus erről tudomást szerez, akkor tisztázza ennek okát, valamint jogi megítélését, továbbá a fogva tartás körülményeit is figyelemmel kíséri.

Külföldi haláleset történtekor a konzuli szolgálat tájékoztatja a hozzátartozókat, illetve tájékoztatást ad a holttest hazaszállítása, illetve eltemetése kapcsán. Válsághelyzetben tájékoztatást nyújt és a hazatérésben is segít, de akár az evakuálás megszervezésében is aktív szerepet játszik. Ha egészségügyi vészhelyzet áll fenn, akkor a konzuli szolgálat a helyi orvosok és kórházak elérhetőségéről is tájékoztatást nyújt. Az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes informálódni, valamint regisztrálni a konzuli szolgálatnál. Ezenkívül az utasbiztosítást is fontos megkötni. Bővebb információkat az axa-assistance.hu weboldalon talál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük