Nemi szervek bőrbetegségei

Először is érdemes tisztázni, hogy mi az a lichen sclerosus, ami nem más, mint a nemi szervi bőrbetegség, amely mindkét nem esetében a nyálkahártyát és a nemi szervek bőrét érinti. Korábban számos névvel illették, ezek közül ma is használják a leukoplakia és kraurosis. A gyermekkori formánál a balanitis xerotica obliterans.

Nemi szervek bőrbetegségei minden életkorban előfordulhat, hat éves kortól egészen aggkorig. Nők esetében jóval gyakoribb az előfordulása, hatszor-tízszer nagyobb, mint a férfiak esetében. A felnőttkori forma nőknél a menopausa után jelentkezik, míg a férfiaknál 40-50 év között. Ázsiaiak és feketék esetében ritka, leginkább a kaukázusi rasszhoz tartoznak a betegek. A lichen sclerosus kialakulási oka ismeretlen. Nagy valószínűséggel a tünetek megjelenésében az immunrendszernek nagy szerepe van. Sőt, az sem ritka, hogy a lichen sclerosus autoimmun betegségekkel társul. A klinikai tünetei meglehetősen jellegzetesek. Eleinte vöröses, majd percelánfehér foltok jelennek meg a nemi szerveken, ezek szélein gyakran gyulladásos gyűrűvel. Ebben a stádiumban a páciensek gyakran panaszkodnak viszketésre.

Nőknél a külső nemi szerv érintettsége mellett körülbelül harminc százalékban átterjedhet a végbél környékére is. Férfiak esetében ez ritka. A vulva viszketése igazán kínzó, komolyan megnehezíti a beteg életét. A hám elvékonyodik, sérülékennyé válik és fájdalmas berepedések jelennek meg. Sőt, az sem ritka, hogy szeméremrés szűkület alakul ki. Férfiaknál a fehér foltok eleinte nem okoznak panaszokat, viszont idővel kialakulhat a fitymát érintő szűkület, súlyos esetben olyannyira, hogy vizelési és közösülési problémákat okoz. Viszont érdemes tudni, hogy a lichen sclerosus nem fertőző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük