Olajszűrő – Nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik

Első pillantásra sokan úgy vélik, hogy egy igazán egyszerű alkatrészről van szó. Ennek ellenére az olajszűrő egy meglehetősen bonyolult berendezés, ami komoly feladatot lát el az autóban. Ahogy az összes többi szűrőt, idővel ezt is cserélni kell.

Olajszűrő komoly feladatot lát el, ugyanis ennek az alkatrésznek a feladata, hogy megszűrje a motorolajat. Erre azért van szükség, mert az olajban nem odavaló molekulák, különféle szennyezett anyagok és a nedvesség vannak jelen, így meg kell szűrni, ez az olajszűrő feladata. Az olajszűrő az autó egyik fontos alkatrésze, mivel ennek feladata, hogy az olaj megtisztítva jusson vissza a motorba. Az olajat az olajpumpa a papíralapú szűrőn átpréseli, a különféle szennyeződések pedig megakadnak rajta. Aki nincs tisztában a motor felépítésével, egy kis segítséget adunk, mi is történik benne és hogy történik az olaj tisztítás. A motorban a hengerekben dugattyúk csúsznak, és további forgó alkatrészek is vannak benne. A közvetlen súrlódás megakadályozásához vagy másképp kenéséhez szükséges a motorolaj, ami az erre kiképzett járatokban és tartályban cirkulál a járó motorban.

Ma már igazán profi olajokat gyártanak, ami azt jelenti, hogy nem jellemző, hogy a motor működése közben szabad szemmel is jól látható darabok kerülnének az olajba. Viszont a probléma az, hogy kisebb méretű szennyeződések lehetnek az olajban, így az olajszűrővel biztosra mehet, hogy ezek is ki lesznek szűrve. Az olajszűrő első pillantásra egy konzervdobozra hasonlító fémházban elhelyezett szűrő. Az olajszűrő a motor egy egyszerű berendezése, ami egyáltalán nem egyszerű feladatot lát el az autóban. Ha olajszűrőre lenne szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük