Tisztázzuk a fogalmakat a gázpalack kapcsán!

A gázpalack számos esetben nagy segítségünkre lehet, illetve alkalmazásának nagyon sok előnye van. Ahhoz, hogy használni tudjuk és biztonságosan kössük be, elengedhetetlen, hogy beszerezzünk egy nyomásszabályzót vagy nyomáscsökkentőt. Annak érdekében, hogy jól és tudatosan döntsünk, nem árt tisztában lenni a kettő közti különbségekkel.

Gázpalack használata egyszerű és sokoldalú. Ugyanakkor önmagában nem tudunk vele mit kezdeni, mindenképp be kell szereznünk hozzá egy nyomásszabályzót vagy nyomáscsökkentőt. A PB-palackról működtetett háztartási eszközök általában 30 mbar nyomáson működnek. Viszont olykor 50 mbar nyomás is szükséges lehet a működéshez. Attól függően, hogy milyen típusú palack mellett döntöttünk, nyomáscsökkentőt vagy nyomásszabályozót kell alkalmazni. Előbbi fix kimeneti értékkel rendelkezik, míg utóbbi esetében az érték állítható. Ezeket a csavarmenettel tudjuk csatlakoztatni a palack szelepéhez. Innen a bilinccsel rögzített tömlő a készülékhez tovább szállítja a gázt. A mai, korszerű nyomásszabályzók tűszeleppel, illetve gyorscsatlakozóval is el vannak látva.

A felszerelt manométer segítségével lehetőségünk nyúlik a nyomás pontos nyomon követésére is. Nyomásszabályozóra vagy nyomáscsökkentőre azért van szükség, mert a palackba és a tartályba sűrítve kerül a gáz, azonban az ezzel működtetetteszközöknek szabályozható vagy állandó nyomásra van szüksége. Ezt a feladatot látja el a nyomáscsökkentő vagy nyomásszabályzó. Természetesen elengedhetetlen, hogy a gázpalack megfelelően, az előírások szerint csatlakozzon a fogyasztó berendezésekhez. Ezenkívül arra is ügyelnünk kell, hogy a gázpalackot, illetve az ahhoz szükséges eszközöket biztonságos forrásból szerezzük be, hogy ne kelljen tartani a balesetektől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük