Vitaminban gazdag táplálás és tápanyagkiegészítés kutyáknak

Nem csak az emberek, hanem az állatok esetében is elengedhetetlen a kellő vitamin és ásványi anyag bevitel a fejlődés és az egészség fenntartás érdekében. Optimális esetben a kifejlett méretnek és az életszakasznak megfelelő táp képes biztosítani. Bizonyos esetekben azonban extra tápanyagok bevitelére lehet szükség.

Kutya vitamin pótlása elengedhetetlen bizonyos esetekben. Ilyen például, ha az eb rendszeresen kap házi kosztot, mivel az emberi táplálékban jellemzően nincs elegendő tápanyag az állat számára. Emellett bizonyos speciális egészségügyi állapotok esetén is szükséges lehet bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlása. Alapvetően a kutyáknak is ugyanazokra a vitaminokra és tápanyagokra van szüksége, mint az embereknek. Az A-vitamin az immunrendszer működéséért, a magzatok fejlődéséért és a látás megőrzéséért felelős. A B-vitaminok elsősorban az idegrendszer és az anyagcsere optimális működéséért felelnek. A C-vitaminnak a gyulladások csökkentésében, valamint az immunrendszer támogatásában van nagy szerepe. Emellett antioxidánsként az oxidatív stresszért felelős szabad gyökök ellen is felveszi a harcot, akárcsak az E-vitamin. A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium és a foszfor egyensúlyának fenntartásában.

Nem csupán vitaminokra, hanem ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek. A már említett foszfor és kalcium a csontok, illetve a fogak építőkövei. Emiatt a növekedésben lévő állatok esetében kiemelt jelentősége van. A központi idegrendszermozgást vezérlő idegsejtek, illetve az izmok kapcsolatában a magnézium játszik jelentős szerepet. A vas amellett, hogy erősíti az immunrendszert, az oxigén szállításban is komoly szerepe van. Egy jó minőségű kutyatáp tartalmazza az állat számára elengedhetetlen vitaminokat, illetve ásványi anyagokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük