Egy fatüzelésű kandalló igazi dísze lehet otthonunknak

A fűtési rendszer kialakítása minden ingatlan esetében egy olyan kardinális pont, amire feltétlenül kiemelt figyelmet kell fordítani. Egyfelől bármilyen megoldás mellett is tesszük le a voksunkat, az biztosan költséges lesz, de ennél is nagyobb gond, ha valamiért utólag kell átvariálni az egész struktúrát. Ugyanakkor már a tervezésnél tanácsos lehet számolni az alternatívákkal.

Erre a legjobb példa a kandalló. Még valamilyen központi hőleadó rendszer mellett is jó szolgálatot tehet egy ilyen, hiszen ha valamilyen probléma merülne fel – például elromlik a kazán -, akkor sem maradunk fűtés nélkül. Ráadásul azt is érdemes számításba venni, hogy a kandalló nem csak funkcionális, de rendkívül hangulatos is egyben. Természetesen csak akkor jelent ideális opciót, ha az ingatlanban található kémény, lévén ezért kialakítani egyet rengeteg felfordulással jár, már amennyiben egyáltalán megvalósítható. Ám jellemzően ez nem jelent problémát, hiszen még a társasházak nagy részében is van csonk, amire rá tudunk csatlakozni.

Amennyiben pedig a technikai feltételek adottak, akkor már csak azt kell eldönteni, melyik modell a legideálisabb számunkra. Ha rendszeresen használjuk majd kizárólagos fűtésre, akkor olyan kandalló mellett határozzunk, ami elegendő teljesítménnyel rendelkezik ehhez. Kellően jól szigetelt ingatlan vonatkozásában – ahol a nyílászárók állapota is kifogástalan -, nyugodtan kalkulálhatunk úgy, hogy 1 kW fűtőteljesítmény nagyjából 12-13 légköbméter felmelegítésére alkalmas. Ez azt jelenti, hogy átlagos belmagasság esetében egy 15 négyzetméteres helyiség kifűtéséhez legalább 3kW-is kandalló szükségeltetik. Itt érdemes inkább némi ráhagyással terveznünk, mert a levegő adásával még mindig csökkenthetjük a teljesítményt menet közben, ha esetleg túlságosan melegünk lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük