Körülményeskedő szavak

A magyar nyelvben megvan a lehetőség, hogy minél választékosabban fejezzük ki magunk. Sok esetben azonban bizonyos kifejezések inkább illenek egy szakkönyvbe vagy jelentésbe, mint egy hétköznapi társalgásba.

Még több információ a terpeszkedő kifejezésekről ide kattintva. A magyar nyelv annyira választékos, hogy kedvünkre fogalmazhatjuk meg mondanivalónk. Azonban néhány szó, pontosabban kifejezés jobban illik szakkönyvekbe, komolyabb szituációkhoz, mint egy baráti beszélgetésbe. A körülményeskedő szavak sokszor bosszantók, leginkább szóban. Könnyen az okoskodás érzetét lehet kelteni velük, így jobb óvatosan bánni ezekkel a kifejezésekkel. Természetesen bizonyos kontextusban, némely szövegkörnyezet esetén lehet használni, sőt indokolt is a használatuk, azonban ezt fel kell használni. Ezeket a kifejezéseket leginkább a jogi szaknyelvből emeltük át, esetleg a rendőrségi hírekből.

Plakátokon, újságokban, hirdetésekben gyakran látni a „megrendezésre kerül” kifejezést, amikor a cselekvő nem ismert. Az újságok hasábjain jól mutat, igényes megfogalmazásnak tűnik, élőszóban azonban felesleges efféle módon csűrni – csavarni a szavakat és jobb egyszerűen csak azt mondani „megrendezik” vagy „megrendezték”. Kevés annál hivatalosabb kifejezés van, mint a „tárgyalás keretében”. Szinte magunk előtt látjuk a tárgyalást a bíróval és az ügyvédekkel. Nos, az ő környezetükben indokolt ennek a kifejezésnek a használata, azonban a köznapi életben már jóval kevésbé. Ezt a kifejezést már csak azzal lehet megtoldani, hogy „Tárgyalást folytatni valaminek a tekintetében”. Valószínűleg ritkán használjuk ezt élőszóban, ha csak nem vagyunk ügyvédek vagy bírók. Ha tovább szeretné olvasni a terpeszkedő kifejezések listáját, látogasson el az atpszovegiras.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük