Milyen eszközökkel dolgozik a robbanásbiztos berendezés kezelője?

Az elektrotechnika-elektronika területén dolgozók előtt számtalan lehetőség áll a karrierépítés tekintetében. Azt, hogy pontosan melyik irányba érdemes tovább képezni magunkat, elsősorban az érdeklődési körünk és az elvárásaink alapján tanácsos meghatározni. Amennyiben inkább egy izgalmas munkakört szeretnénk betölteni, akkor is találhatunk ebben az ágazatban kiváló alternatívát.

A robbanásbiztos berendezés kezelője ugyanis nem csak rendkívül szerteágazó ismeretekkel kell rendelkezzen, de elengedhetetlen, hogy helytálljon olyan körülmények közt, ahol kiemelt rizikóval kell számolni. A szakember legfőbb feladatai közé tartozik, hogy a robbanásveszélyes – avagy a későbbiek során annak minősített – helyszíneken különféle vezérlő- és szabályozókészülékeket, vezetékhálózatokat, illetve egyéb gépészeti és elektronikai berendezéseket telepítsen. Emellett a robbanásbiztos berendezés kezelője ezeket az egységeket rendszeresen felügyeli, kezeli, illetve a felmerülő hibákat elhárítja. Az elkészült munkafolyamatokról előírás szerinti dokumentációt készít.

Jól látszik tehát, hogy ez a szakma rendkívül összetett és a gyakorlatban szinte minden egyes feladat más és más. A robbanásbiztos berendezés kezelője épp emiatt számtalan speciális eszközt is használ a különféle feladatai elvégzése során. A hibafeltáráshoz elengedhetetlen a speciális vizsgálati és diagnosztikai eszközök megléte, emellett pedig a villamos mérőműszerek alkalmazása is mindennaposnak tekinthető. Tekintettel arra, miszerint a robbanásbiztos berendezés kezelője időnként gyorsan kell hogy meghozzon felelős döntéseket, a megfelelő alapismeretek megléte kardinális fontossággal bír. Emiatt a képesítés megszerzésének alapfeltétele a szakirányú végzettség megléte. Ennek birtokában ugyanakkor egy rendkívül piacképes bizonyítványt szerezhetünk a tanfolyam elvégzésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük