Prosztatarák tünetei és kezelése

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, ezért fontos szerepet játszik életükben a rendszeres szűrő vizsgálat, mivel a betegség nem minden esetben jár tünetekkel.

A tünetei nem jellegzetesek”>prosztatarák tünetei nem jellegzetesek. Hasonló lehet a prosztatagyulladáshoz, vagy a jóindulatú prosztata megnagyobbodáshoz. Hajlamosító tényezői közé tartozik a növekvő életkor, a családi halmozódás és a rassz. Ezek a rosszindulatú elváltozások leginkább az 50év feletti férfiaknál jelenik meg először. Az időben felfedezett elváltozások radikálisan kezelhetőek, gyógyíthatóak. Fontos, hogy minden 50feletti férfi rendszeresen vegyen részt urológiai szűrővizsgálaton. Ezek mellett, ha a tünetek egy csekély részét is érzékelik, azonnal forduljanak urológus szakorvoshoz, mivel így a betegség már a kezdetekben felismerhető lesz, azonnal elkezdhető a kezelése, mellyel nagymértékben megnöveljük a gyógyulás esélyét.

Ennek érdekében keresse fel a Belvárosi Orvosi Centrumot, ahol a prosztatarák két alapvető vizsgálatán kívül (a prosztata tapintásos vizsgálat, és a PSA szintjének vérből történő meghatározása) PCA3 molekuláris biológiai vizsgálatot is végzünk, mely a prosztatarák kimutatására és követésére is alkalmas. A teszt egy gén kifejeződését mérve, a prosztata rákos sejtjeit kimutatja vizeletből. A vizsgálatot a tapintásos vizsgálatot követően végzik el. Ennek a típusú vizsgálatnak számos előnye van, hisz sokkal pontosabb, mint a PSA, pontosabban kimutatja a betegség lehetőségét, ami lehetővé teszi, hogy az esetek többségében elkerülhető legyen a biopszia. Ezek mellett az eredményt nem befolyásolják semmilyen tényezők, mint például a gyulladás. A PCA3 a már kialakult betegség terápiájának pontosabb nyomon követését is lehetővé teszi. Egyéb információ a belvarosiorvosicentrum.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük