Táplálékintoleranciák – a dietetikusok szakterülete!

A táplálékintoleranciák a dietetikusok szakterületei közé tartozik, csak úgy, mint a táplálékallergiák, hiszen a táplálékintoleranciák esetében is a táplálkozás a kulcsa annak, hogy egy személy tünetmentes legyen. A szakszerűen előírt étrend követése tehát rendkívül fontos, mivel ebben az esetben a hiánybetegségek sem jöhetnek szóba.

A táplálékintoleranciák reprodukálható illetve specifikus tüneteket okoznak, viszont itt nem áll a háttérben semmilyen immunreakció úgy, mint a táplálékallergiánál. Manapság már rengeteg táplálékintoleranciában szenvedő beteg van, számuk az utóbbi években igencsak megnövekedett. Hazánkban a leggyakoribb táplálékintolerancia a laktózintolerancia, amely azt jelenti, hogy teljes vagy részleges hiány van laktázból, a tejcukrot bontó enzimből. A laktózintolerancia tünete a puffadás, a hasfájás, valamint a hasmenés is. Az intolerancia kezelése egyéntől függ, nincsen egy általános kezelése. Másik nagyon elterjedt intolerancia a lisztérzékenység, amelyre jellemző a vékonybél-nyálkahártya károsodás és a felszívódási zavar is.

Leggyakoribb tünete az étvágytalanság, a hasmenés és a fokozott gázképződés, ezeken kívül pedig vannak kísérő tünetek, például a vérszegénység, vérzékenység, alacsony vérnyomás illetve izomgörcsök. A tünetek 3-6 hónappal az után szoktak jelentkezni, hogy a beteg a lisztes ételt fogyaszt. Rendkívül fontos tehát hogy pontos legyen a diagnózis, ennek érdekében érdemes a Belvárosi Orvosi Centrum orvosaihoz fordulni. További információkért és klinikánk bővebb leírásáért bátran látogassa fel weboldalunkat a belvarosiorvosicentrum.hu-t. Kérdések felmerülése esetén forduljon ügyfélszolgálatunkhoz az info@boc.hu e-mail címen, vagy tárcsázza a +36 30 870 74 27 telefonszámot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük