Új típusú HPV oltás

A HPV oltás nagy szerepet játszik a HPV, tehát a humán papillomavírus által okozott rákos megbetegedések megelőzésében. A HPV elleni védekezésre érdemes gondolni és tenni az ügy érdekében, ugyanis a HPV a méhnyakrákos esetek közel hetven százalékáért felelős.

HPV oltás Budapest – A HPV oltások egy új típusát tudják ma már beadni maguknak azok, akik szeretnének védekezni a HPV vírus ellen. Az új, kilenc komponensű HPV vírus védelmet nyújt az anális daganatokat és méhnyakrákot okozó HPV 16 és 18 ellen is, illetve további öt, a rák szempontjából nagy kockázatú HPV ellen, ezért mindenképp érdemes beadatni. Továbbá a leggyakoribb genitális szemölcsöt okozó HPV 6- és 11 ellen is védelmet nyújt az új típusú oltás. Az új oltás kapcsán érdemes tudni, hogy akár kilenc és huszonhat éves kor közötti fiúk és lányok számára is beadható. Természetesen huszonhat év felett is be lehet adni, mindkét nem számára. Az új típusú HPV oltás kapcsán sokakban merülnek fel kérdések. Ilyen például, hogy van-e valamilyen káros hatása az oltásnak, amire a válasz egyértelmű nem.

Elsősorban a HPV-vel már megfertőződött betegek tekintenek egyfajta reményként az új vakcinára, hogy a már meglévő betegségre gyógymódot jelent vagy legalábbis pozitív hatással lesz a meglévő fertőzésre. Ez sajnos nem így van, a HPV oltásnak kizárólag a megelőzésben van szerepe. Viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy beadható már megfertőződött betegeknek is, mivel a további HPV törzsekkel szemben védelmet nyújt. Ha a szervezete leküzdötte a HPV-t, akkor is érdemes beadatni az új, kilenc komponensű vakcinát, mert legközelebb talán nem lesz ilyen szerencsés, másrészt egy gyengébb immunrendszerű beteg számára is tovább adhatja a fertőzést, így jobb a megelőzésre gondolni. Bővebb információkat a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon talál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük