A betonacélvégek a védősapka felhelyezésével tehetők biztonságosabbá

Már jó ideje rájöttek, hogy az amúgy meglehetősen masszív beton önmagában nem épp a legideálisabb anyag nagyobb épületek alapjának, illetve tartószerkezetének a kivitelezéséhez. Tudniillik a nyomó-, illetve hajlítószilárdsága nincs összhangban, utóbbi ugyanis igencsak alacsony. Szerencsére az anyagba ágyazott acél idomokkal ez a tulajdonsága könnyedén módosítható, ám kivitelezéskor fokozottan ügyelni kell a biztonságra.

A kiálló acélvégek rendkívül veszélyesek, ezért minden esetben kötelező a védősapka használata az építési területeken. Nos, nem csak az, ami a területen tartózkodók fejét védi az esetlegesen lezuhanó tárgyaktól, hanem az is, amiket a kiálló betonacélra helyeznek rá. Ezek a kis kupakok rendkívül masszív felépítéssel bírnak és emellett még számtalan előnnyel is rendelkeznek. Egy minőségi védősapka esetében például teljes mértékben biztosak lehetünk benne, miszerint a nagyobb, akár három méteres magasságból történő ráesés ellen is hatásosak. Specifikus védelem nélkül egy ilyen szituáció akár végzetes kimenetellel is járhat.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a védősapka mennyire költséghatékony megoldást jelent. Tudniillik régebben gyakoriak voltak az egyszer használatos kupakok, ami nem csak tetemes kiadással járt, de környezetvédelmi szempontból is aggályos. A mai, modern védősapka már egész más elven készül. Acélbetéttel rendelkezik, emellett a belső része menetes. Ennek köszönhetően rendkívül könnyedén fel- és leszerelhető, valamint gyakorlatilag akárhány alkalommal újra felhasználható. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a Munkaügyi Minisztérium hatályban lévő rendelete alapján a munkáltató feladata a védősapka kihelyezése, ellenőrzése és cseréje is. Ugyanakkor munkavállalóként a saját, jól felfogott érdekünk a biztonság, így ha hiányt, vagy hibát tapasztalunk, azonnal szóljunk az illetékes szakembernek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük