A fékfolyadék cseréjének jelentősége

Az éves szervizek alkalmával elengedhetetlen ellenőriztetni a motorolajat, valamint ellenőriztetni a szakemberrel a fékeket és a hűtőfolyadékot. A fékek átnézése alatt nem csak a fékbetéteket, fékdobot vagy féktárcsákat értjük, hanem fontos volna a fékfolyadékot is megvizsgálni.

A fékfolyadék cseréje kapcsán ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! A gépjárműben több száz alkatrész található, illetve számos olyan folyadék, amely elengedhetetlen a működéshez. Nem csak az alkatrészek mehetnek tönkre vagy szorulhatnak cserére, hanem akár a folyadékok is. Ha a fékfolyadék elhasználódik, akkor az komoly problémát jelent, ugyanis az autóban ülve az egyik legfontosabb dolog, hogy bármikor meg tudjunk állni, ha a helyzet úgy kívánja. Bármikor elénk ugorhat egy vad vagy kiszaladhat elénk egy kisgyerek. Ekkor pedig nagyon fontos, hogy azonnal meg tudjunk állni. Ha a betartjuk a közlekedési szabályokat és a sebességkorlátozást, illetve az autó tökéletes műszaki állapotban van, akkor nagy eséllyel elkerülhetjük a balesetveszélyes helyzeteket. Ha mindebből valamelyik nem teljesül, akkor könnyen egy baleset főszereplőjévé válhatunk.

A fékfolyadék higroszkopikus tulajdonsággal rendelkezik, vagyis viszonylag könnyen megköti a levegő nedvességtartalmát. Ebből kifolyólag forráspontja csökken és nagyobb megterhelés hatására könnyebben túlmelegszik, például, ha szerpentinen közlekedünk. Könnyen arra lehetünk figyelmesek, hogy a fék felpuhul és jobban rá kell lépnünk a pedálra, hogy a megszokott fékhatás jelentkezzen. Ez pedig veszélyhelyzetben könnyen balesethez vezethet. Az elhasználódás nem napról-napra következik be, így nem olyan egyszerű észrevenni. Ezért fontos, hogy rendszeresen sort kerítsünk a fékfolyadék ellenőriztetésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük