A rágcsálók fajtái meghatározzák hogyan védekezhetünk ellenük

Az ősz beköszöntével komoly problémát jelentenek a lakott területen megjelenő egerek és patkányok, hiszen ezek az állatok nem csupán fertőzéseket terjeszthetnek, de bepiszkolnak mindent és falánkságuk sem ismer határokat. Ráadásul védekezni sem mindig egyszerű ellenük, főképp, ha nem cselekszünk azonnal, ezért aztán az első gyanús jelre érdemes rögtön lépni.

Az ilyenkor felbukkanó rágcsálók fajtái igen sokszínűek lehetnek. Ugyanakkor a leggyakrabban a házi egér és a vándorpatkány keserítheti meg az életünket. A hideg idő beálltával ezek az emlősök hajlamosak az emberek közelébe húzódni, egyrészt a magasabb hőmérséklet, másfelől pedig az elérhető táplálék miatt. A védekezés tekintetében nincs jelentősebb különbség a rágcsálók fajtái alapján, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt is, hogy bizonyos óvintézkedésekkel nagyon sokat tehetünk a kellemetlen helyzet elkerülése érdekében. Ezek az állatok ugyanis kifejezetten kedvelik a kisebb, zárt tereket, elsőként tehát arról kell gondoskodnunk, miszerint az ilyen helyeket teljesen lezárjuk.

Sajnos a legkisebb rés is elegendő ahhoz, hogy bejussanak és megtelepedjenek, különösképp igaz ez a rágcsálók fajtái közül a kisebb testű példányokra. Ha már megtörtént a baj, akkor nagyon alaposan kell eljárnunk annak érdekében, hogy végérvényesen megszabaduljunk a kártevőktől. Az első, ami ilyenkor általában az eszünkbe jut, az a hagyományos csapda. Ez a módszer is működhet, ám azzal feltétlenül számoljunk, hogy a rágcsálók fajtái közül az egerek és a patkányok kifejezetten intelligensek, így aztán idővel kiismerik ezeket a megoldásokat. Az ultrahangos riasztó ugyanakkor egy kiváló univerzális eszköz, ami nem csak ezeket a kisebb emlősöket, de a kullancsokat, szúnyogokat, sőt, a pókokat is távol tartja, így alkalmazása feltétlenül ajánlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük