Az AceProject projektmenedzsment szoftver bemutatása

Az AceProject egy ingyeneses használható projektmenedzsment szoftver, legalábbis a „basic” csomag. A korlátozások: max 2Mb tárhely kapacitás, 5 felhasználó és 2 projekt összesen 30 feladattal. Ezt természetesen tovább lehet bővíteni igény szerint 2 lépcsőben, 15 vagy végtelen számú projektre.

Érdekesség, hogy a forráskód csomaggal megvásárolható a szoftver forráskódja, így a program egyéniesíthető az adott cég elvárásainak megfelelően. Az adatbázis kezelése a Microsoft Access 2000 vagy a Microsoft SQL Server 2000 segítségével oldható meg.

Sajnos a szoftver színei közt sok helyen megtalálható a piros, mely a fekete-fehérrel kombinálva nem éppen nyugtató hatású az emberre.

Mivel ez az egyetlen általam fellelt ingyenesen is használható ilyen jellegű szoftver, a funkcióit a továbbiakban részletesen is leírom.

Mindenféle előzetes regisztráció nélkül kipróbálható a demo változat, ahol megtekinthető a „basic” csomag tudása. Itt külön menüpontokban megtalálhatóak a befejezett és befejezetlen feladatok, csatolt file-ok, statisztikák, naptár, Gantt-diagram, projekt forum és különböző jelentések.

A befejezett („completed tasks”) és befejezetlen feladatokról („incomplete tasks”) sok információ áll rendelkezésre: feladathoz rendelt egyén, illetve csoport (design, elkészítés, dokumentáció, teszt, stb…), a végrehajtáshoz szükséges idő mennyisége, illetve az, hogy mennyi ideje folyik a feladat végrehajtása. Természetesen meg lehet adni a feladat típusát (pl. fejlesztés, tesztelés), prioritását 4 lépcsőben, és azt, hogy mennyire van elvégezve százalékos formában, valamint a megkezdés előtti („to do”) és elvégzés utáni („verification”) fázist is. A felvitel és az utolsó módosítás ideje pontosan nyomon követhető mivel ezt a szoftver automatikusan menti. Lehetőség van szöveges mezőket is megadni, egyrészt a projekt szöveges leírását, másrészt megjegyzéseket a projekt megbízott és a projekt felügyelő („reviewer”) részéről, akiknek a nevét egy gördülő listából választhatjuk ki.

Mind a bejezett és a be nem fejezett feladatok listája megtekinthető teljes egészében, illetve szűrés segítségével, mely a projekt fent leírt tulajdonságain épül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük