A változásmenedzsmentről röviden

A változásmenedzsment szerepének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A gazdaságban a verseny ugyanis egyre intenzívebb. Mivel a belátható jövőben a legtöbb iparágban a verseny tempója valószínűleg tovább fog gyorsulni, a változások talán a jelenleginél is fontosabb szerepet fognak kapni.

A korábban stabil környezet egyre változékonyabb, a technológia szinte minden iparágban gyorsan fejlődik. A régen létrehozott szervezetek változtatás nélkül életképtelenné válhatnak. Ezenfelül ahogy a szervezetek növekednek, struktúrájuk és folyamataik egyre kevésbé lesznek hatékonyak a korábban kialakult szervezeti formában és a munkavégzés megszokott módján. Ezért a szervezetek növekedése különböző krízisekhez vezethet, így azok jelentős mértékű átstrukturálása válhat szükségessé.

A versenytársakkal való lépéstartásban az állandó inkrementális változtatások nem elegendőek, időnként szükségesek a nagyobb mértékű BPR változtatások is. Ezek a változtatások szinte mindig nagyon nehezek, ezért szükséges velük komolyan foglalkozni. A változtatások gyakorlati megvalósításához ad segítséget Kotter könyve. Ez valójában egy olyan keret, amely adaptálható az adott vállalatra. A téma fontosságát az is mutatja, hogy Kotternek a Hardvard Business Review-ban 1995-ben megjelent cikke (Leading Change: Why Transformation Efforts Fail) nagyon hamar az egyik legkeresettebb lett a folyóirat különnyomat rendelési listáján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük