Generátor pontos működése az autóban

A generátor az autó egyik elengedhetetlen alkatrésze, mivel kettős feladatot lát el. Egyrészt tölti az akkumulátort, másrészt a jármű elektromos berendezéseit árammal látja el. A szükséges mozgási energia a motorból érkezik a generátorba a szíjhajtáson keresztül.

Generátor fontos alkatrész az autóban, mivel sokrétű feladatot lát el. A generátor az elektromágneses indukció és a mozgási indukció törvényei szerint váltakozó feszültséget állít elő. A generátor teljesítménye alapjárat alatti fordulatszámon alacsony, azonban az alapjárat és a maximális fordulatszám között ugyanazt a feszültséget adja. Mindezekről egy generátor feszültségszabályozó gondoskodik. Ha a feszültség megváltozik, akkor az egyenirányító egyik diódája lehet a probléma, nagy valószínűséggel meghibásodott. Ezzel ellenben az áramerősség a fogyasztás függvényében változik. Ahogy egyre több fogyasztó kapcsol be, az autó generátor fokozatosan egyre kevesebb töltőáramot küld az akkumulátor számára. Viszont ahogy emelkedik a fordulatszám, úgy egy szint után állandóvá válik.

A generátort lehet javítani, sőt szükséges is. Manapság egyre inkább nő azoknak az alkatrészeknek a száma, melyeket nem lehet javítani, így csak a csere jöhet szóba. A generátor egy olyan alkatrész, melyet nem kell rögtön cserélni, hanem meg lehet javítani. Ehhez először is szét kell szerelni az alkatrészt. Mivel a szénkefék és a csapágyak erősen kopnak, ezért ezeket mindenképpen ki kell cserélni. Az elektromos alkatrészeket is meg kell vizsgálni, még hozzá mérőeszközzel és szükség esetén cserélni kell. Ezenkívül tisztításra és rozsdamentesítésre van szükség, majd a generátor újra beszerelhető. A beszerelést követően tesztelni is kell a generátort.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük