Hidradenitis suppurativa kezelése

A hidradenitis suppurativa számos embert érint, a többség mégsem ismeri. Az ebben szenvedő beteg hónaljában, lágyékhajlatában, de akár a farpofák közt és a comb belső felszínén is gyulladt, váladékozó csomók jelennek meg. Nők esetében a mellek közt is.

Hidradenitis suppurativa kezelése előtt tudni kell, hogy egy autoimmun gyulladásos folyamatról van szó, nem pedig fertőző betegségről. A betegség pontos kiváltó okait egyelőre nem ismerjük. Bizonyos tényezők tovább súlyosbíthatják a betegséget, ilyen például a túlsúly, a szoros ruházat, az összefekvő testfelületek súrlódása és a dohányzás. A jelentkező tünetek eltérő súlyosságúak lehetnek. A korai stádiumban mitesszerek alakulhatnak ki, majd ezek körül gyulladás jön létre. Ha ez fokozódik, akkor feszülő csomók jelennek meg, amikből később tályog lesz, ami kifakadhat és váladékozhat. A legsúlyosabb szakaszban bőr alatti járatok alakulnak ki, amik gyulladással járnak. A tünetek nem minden esetben fokozódnak, de komoly életminőség romboló hatásuk vitathatatlan. Kezdetben a tünetek alapján nehezen ismerhető fel a betegség, így kicsi azok aránya, akik orvoshoz fordulnak. A többség csak akkor fordul orvoshoz, mikor már valóban nagy a baj.

A betegség kezelése vényköteles szájon át szedhető gyógyszerekkel történik. A csomók eltávolítása a mai napig az egyik legjobb kezelési mód. A csomók eltávolíthatók elektrokauteres kiégetéssel, CO2 lézerrel, valamint sebészi kimetszéssel. A kezeléshez hozzátartozik, a hajlamosító tényezők felismerése és kiiktatása is, amennyiben erre van lehetőség. Bővebb információkat a hidradenitis suppurativa betegségről, beleértve a tüneteket és a kezelést, valamint a szakorvosok elérhetőségével a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalán találhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük