Mi a teendő a fűtési rendszerekkel a tavasz beköszöntével?

A tavasz és a jó idő szépen lassan megérkezik, ez pedig a fűtési rendszer végét jelenti, aminek a többség őszintén örül.

Hogy pontosan mit kell tenni tavasszal a fűtési rendszerekkel, arról itt tudhat meg többet. Távfűtés esetén a fűtés kezdete szeptember 15-től május 15-ig tart. Természetesen ezek az időpontok nincsenek kőbe vésve, így előbb is, de később is bekapcsolhatjuk, amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van rá. Leginkább a lakásszövetség elnöke vagy a közös képviselő nyilatkozhat arról, hogy a távfűtés megkezdését napi hőmérséklethez kösse. Ez azt jelenti, hogy ha a hőmérséklet 12-14 Celsius fok alá esik, akkor előbb is beindíthatják a fűtést. A távfűtésről érdemes még tudni, hogy ha a kinti hőmérséklet eléri a 16 Celsius fokot, akkor kikapcsolják a távfűtést. Attól függetlenül, hogy milyen tüzelési rendszerrel rendelkezünk, a tavasz beköszöntével és a fűtés kikapcsolása után az első teendők közt kell lennie a teljes rendszer szakember általi felülvizsgálatának.

Érdemes nem félvállról venni ezeket a felülvizsgálatokat, hiszen egy szén-monoxid mérgezés is megelőzhető ezáltal, ami rosszabb esetben akár halálos kimenetelű is lehet. Az efféle felülvizsgálatok elvégzésére és a karbantartásra is a fűtési szezon befejeztével érdemes időt szakítani. Ha 5 évnél fiatalabb kazánnal és fűtési rendszerrel rendelkezünk, akkor nem olyan égető a karbantartás fontossága, azonban jobb biztosra menni. 5 évnél idősebb rendszer esetében viszont mindenképp célszerű szakember segítségével leellenőriztetni. Nemcsak a kazánban, de a csövekben is keletkezhetnek különféle lerakodások, melyek 15-20%-kal csökkenthetik a teljesítményt. Ebben az esetben is jobb félni, mint megijedni és időben szakembert hívni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük