Hogyan érdemes kideríteni a melegítő berendezés zajának hátterét?

Ha a kazán nem megszokott hangokat kezd kiadni, akkor nem kell pánikba esni, azonban félvállról sem szabad venni a problémát, mert mindenképp arra utal, hogy nincs minden rendben. Az alábbiakban adunk egy kis segítséget, így érdemes tovább olvasni!

A melegítő berendezés zajának kapcsán itt juthat bővebb információkhoz! A normál napi működés során minden kazán kiad némi zajt, így ez teljesen normális. A probléma akkor van, amikor a kazán a megszokotthoz képest eltérő, furcsa hangokat ad ki. A problémák jelentős részét csak egy regisztrált mérnök tudja felismerni és megjavítani. Ugyanakkor vannak olyan zajok, amelyeket egy laikus is be tud azonosítani. Érdemes a kazánból jövő zajt alulról meghallgatni, mert ez segíthet könnyebben felismerni a bajt. Előfordulhat, hogy a kazán sípoló hangot ad ki, amely olyan, mint egy vízforraló esetében. Ez a hang arra utal, hogy a hőcserélőn iszap vagy vízkő halmozódott fel. A kazánok esetében jelentkező zajok közül a sípolás a leggyakoribb. A problémát Ön is beazonosíthatja, de mindenképp szakembernek kell helyre hoznia.

Ha a kazánból dobbanás, ütődés hangja hallatszik, akkor jellemzően ebben az esetben is az iszap felhalmozódás jelenti a problémát. Általában a csapkodó hangot egy meglazult alkatrész adja ki. A zümmögő hang miatt nem kell aggódni, mert jellemzően a kazán normál működése okozza. Viszont, ha a zümmögő hang erősödik, akkor valószínűleg valamilyen probléma van a kazánnal és ez okozza a hang erősödését. Ha csöpögés hallatszik a kazánból, akkor nagy valószínűséggel szivárgás van a rendszerben, amelyet a kazán alkatrészeinek kopása vagy a túl magas nyomás okozhat. Ha furcsa hangokat hall a kazán felől, akkor mielőbb szakembert kell hívni, annak érdekében, hogy a problémát beazonosítsa és elhárítsa!