Hová alkalmas az E14 foglalat?

Építkezés, valamint egy teljes körű felújítás során kiemelt figyelmet kell fordítani az elektromos vezetékek állapotára is, sőt, a különböző világítótestek típusát és elhelyezkedését is érdemes jó előre alaposan megtervezni. Tudniillik ezek alapvetően határozzák majd meg otthonunk kényelmét, lévén az elegendő fény kardinális jelentőséggel bír.

Ezért is fontos tökéletesen tisztában lenni azzal, hová kerülhet E14 foglalat és melyik helyiségbe ajánlott inkább a nagyobb átmérővel rendelkező módozat telepítése. Ehhez elsőként a különbségeket kell vizsgálnunk. A legfőbb eltérést a használható izzók mérete jelenti. E14 foglalat esetében jellemzően jóval kisebb villanykörtéket tudunk csak alkalmazni és általában magának a búrának a kialakítása sem tenné lehetővé az ettől való eltérést. Ugyan nem törvényszerű a párhuzam az égő nagysága és teljesítménye közt, ám az E14 foglalat kapcsán feltétlenül úgy kell kalkulálnunk, hogy a hagyományos, E27-es izzóknál kisebb fényerőt tudunk majd elérni. Ez persze sok esetben egyáltalán nem probléma.

Ugyanis egyes helyiségekben és felhasználási területeken sokkal fontosabb szempont a helytakarékosság, mint a kiemelkedő teljesítmény. Emiatt az E14 foglalat tökéletes például mellékhelyiségben, vagy épp a spájzban, garázsban és tárolókban. Ugyancsak előszeretettel alkalmazzák ezt a megoldást olvasólámpák kialakításánál, de nagyobb csillárok esetében is találkozhatunk vele, főleg olyan konstrukciónál, ahol sok, különálló égővel érik el a kellő fényerőt. Ma már nem is igazán kérdés, hogy E14 foglalat esetében is mindig törekedni kell az energiatakarékos izzók használatára. Egyfelől ezeknek szinte nincs felesleges hőleadása, ami biztonsági szempontból is hatalmas előny. Azonban még ennél is fontosabb, hogy a LED izzók esetében a fogyasztás töredéke a hagyományos villanykörtékhez viszonyítva, ami energiahatékonyság tekintetében döntő befolyással bíró tényező.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük