Ismerd meg a leghíresebb magyar borvidékeket!

Nem mondunk újat, ha azt állítjuk, hogy hazánkban nagyon gazdag a borkultúra, illetve komoly bortörténelem áll egy-egy palack bor megszületése mögött. Hazánkban összesen hat borrégió és tizenegy borvidék található.

Leghíresebb magyar borvidékek időről-időre kiváló minőségű borokkal ajándékozzák meg az alkoholos szőlőnedű szerelmeseit. A borrégió több szomszédos borvidék egységére utal. Egy adott borrégió területén belül általában azonos a borkultúra, illetve a természeti adottságok is hasonlóak. Hazánkban hat borrégió található, melyek a Tokaj, Balaton, Pannon, Duna, Felső-Pannon és Felső-Magyarország borrégió. Minden említett borrégió több borvidékből tevődik össze. Ez alól egyedül a tokaji számít kivételnek, ugyanis az önmagában alkot egy komplett régiót egyedi borkultúrájának köszönhetően. Az egyes borvidékeknek több törvény szerinti előírásnak is meg kell felelnie. A tokaji borrégió körülbelül háromszáz éve a világ első zárt borvidéke lett. Mára UNESCO világörökségi címmel is rendelkezik. Erről a területről furmint, sárgamuskotály, illetve hárslevelű fajtákból készült borok származnak.

Szintén nagyon népszerű borrégió a felső-magyarországi, mely a mátrai, bükki és egri vidékeket foglalja magába. Utóbbi különösen híres. Ezt a régiót a szélvédett területek, valamint a hegyvidéki talajok jellemzik. Szintén az ország északi részén található a Felső-Pannon rész, mely öt borvidékből áll össze. Ezen belül az etyeki borvidék messze földön híres a pezsgőkultúrájáról is. Sokan a pancsolásra gondolnak a magyar tengert említve, azonban az ízes szőlő nedű szerelmesei a helyi borok miatt is kedvelik a Balatont. Természetesen a hatalmas kiterjedésű tó nagy mértékben befolyásolja az éghajlatot és ezáltal az elkészülő borok minőségét és ízét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük