Mit nem szabad enni, ha magas a koleszterin? A leghasznosabb tippek!

A magas koleszterinszint kapcsán számos tévhit kering a köztudatban, így nem csoda, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az, ami valóban segít és mi az, ami nem. A koleszterinről sokan úgy vélekednek, mint ördögtől való dologról, holott közel sem annyira rossz megfelelő értékek mellett, mint azt sokan gondolják.

Mit nem szabad enni ha magas a koleszterin? Gyakran merül fel ez a kérdés, ami nagyon helyes, hiszen a diagnózis egyben azt is jelenti, hogy ideje változtatni és egészségesebben élni. Ennek egyik fő alappillére az egészséges étkezés. Magas koleszterinszint mellett nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra. Mielőtt még konkrétabban belemennénk, hogy pontosan mit érdemes fogyasztani, ha az értékek túl magasak. A koleszterin egy olyan vegyület, mely az állati és az emberi sejtben is megtalálható. Különösen az idegrendszerben, az epében és a mellékvesében van jelen. Egyrészt a sejtek állítják elő, főként a máj, másrészről viszont mi magunk is bevisszük a szervezetbe élelmiszer formájában. Alacsony sűrűségű (LDL), valamint magas sűrűségű (HDL) koleszterint egyaránt megkülönböztetünk. A szervezetünknek mindkettőre nagy szüksége van, viszont az alacsony sűrűségű koleszterin túlzott bevitele komoly problémákat okozhat.

A nagy mennyiségű LDL koleszterin idővel szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ha a felesleges koleszterin lerakódik az érfalakon, akkor idővel könnyen érszűkület alakulhat ki. Márpedig ez érelzáródáshoz vezethet, melynek eredménye akár infarktus, trombózis vagy stroke is lehet. Éppen ezért komolyan kell venni a problémát és mellőzni kell az étrendből a telített zsírsavakat. A halak, olajos magvak és rostban gazdag gabonák fogyasztása rendkívül előnyös, ahogy az omega-3-ban gazdag élelmiszerek evése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük