Légtömegmérő széles választékban

A légtömegmérő feladata, hogy a korszerű befecskendező rendszerrel rendelkező motorok esetében a beáramló levegő mennyiségét és sűrűségét mérje. Ez azért fontos, mert a számítógépes vezérlésnek be kell tudni állítani a megfelelő levegő-üzemanyag arányt.

Légtömegmérő feladata nem a levegő tömegének mérése, sokkal inkább annak hőmérsékletét, pontosabban annak hűtő hatását méri, ami függ a hőmérséklettől, ezenkívül a beáramló levegőmolekulák sűrűségétől és mennyiségétől. Az alkatrészbe áramló levegő útjába egy lapkát vagy egy felfűtött szálat helyeznek el, aminek hőmérséklete a beáramló levegő függvényében csökken. Ez meg tudja változtatni a szál ellenállását, amit mérni lehet és az adat a komputeres vezérléshez kerül továbbításra. Nagy előnye, hogy mindössze egyetlen alkatrész segítségével meg lehet állapítani a levegő sűrűségét és mennyiségét. Az adatokat nem befolyásolja az sem, hogy a jármű a tengerszint felett milyen magasságban helyezkedik el. A légtömegmérő a modern, elektronikával vezérelt motorok legfontosabb szenzorának számít.

A légtömegmérő leggyakoribb meghibásodásának oka a szennyeződés. A légtömegmérőforró érzékelőjére rátapadhatnak a beáramló levegőben lévő szennyező részecskék. Ennek következménye, hogy nem mér pontos adatokat és ezeket továbbítja a komputernek. Ennek az lesz az eredménye, hogy túlságosan is dús levegő keverék jut a motorba, a sebességváltó pedig olyan üzenetet kap, mintha nagyobb nyomatékra lenne szükség a motorteljesítményhez. Továbbá a motor károsanyag kibocsátása megnő, valamint a fogyasztása is, valamint akadozni kezd és az autó gyorsulása is romlik. A légtömegmérő tehát egy nagyon fontos alkatrész. Ha újra van szüksége, látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük