Téli időszakban kiemelten ügyelni kell a gázkazán állapotára

A hideg beköszöntével a fűtési szezon is elkezdődik. Ekkor a kazánokat is fel kell készíteni, vagyis le kell ellenőrizni állapotukat, hogy a hidegben biztosan ne legyen probléma működésükkel.

A gázkazán ellenőrzéséről többet itt tud megnézni. A fűtési szezon kezdete előtt gyakran tanácsolják a szakértők, hogy csináljunk egy próbafűtést, így kiválóan le lehet ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a rendszerrel. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nagy eséllyel, ha valami baj van, akkor az csak a fűtési szezonban derül ki, amikor, ha javításra kerül sor, akkor a fűtés szüneteltetése miatt a család kénytelen a hideg lakásban dideregni. Ma már a legtöbb modern berendezéshez hasonlóan a fűtés is egy gombnyomásra működik. Ennek ellenére ezeknek az éves karbantartásáról sem szabad megfeledkezni. Bármilyen energiaforrással is táplálkozik a kazán, a füstgáz elvezetésére mindenképp érdemes nagy figyelmet fordítani, beleértve a kéményt is. Ez nagyon fontos, mivel a nyári leállás után könnyen keletkezhet dugulás, ami megakadályozza a szénmonoxid és a gázok távozását.

A szénmonoxid, valamint a gázok életveszélyesek lehetnek szivárgás során, így nagyon fontos, hogy az éves karbantartást ne vegyük félvállról. Kevés annál veszélyesebb dolog van, mint amikor valaki a szerelőn akar spórolni, ezért egymaga igyekszik ellenőrizni, megbütykölni a kazánt. Akár komoly károkat is lehet okozni a kazánban. Ha hosszú kihagyás után indítjuk be a kazánt, akkor ügyelni kell rá, hogy érződik-e gázszag vagy szénmonoxid, mert ha igen, akkor az szivárgásra utal, ami életveszélyes lehet, így azonnal szerelőt kell hívni és elhagyni a lakást. Bővebb információk a futes-gazszereles.hu weboldalon találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük