Mi állhat a fájó fog hátterében?

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy melyik a legkellemetlenebb fájdalom, minden bizonnyal nagyon sokan válaszolnák azt, hogy a fogfájás. A tompa, lüktető vagy éppen sajgó fog és íny beárnyékolja a napokat és sok esetben az evést is megnehezíti.

Fájdalomcsillapító spray fogra nagy segítséget jelenthet, ha a kínzó fájdalom jelentkezik. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogorvos nem tud azonnal fogadni, gyakran napok vagy egy-két hét telik el, mire időpontot kapunk. A legtöbb esetben a fájdalmat az okozza, hogy a fogbélben található ideget valami ingerli. Számos ok állhat a háttérben, például a fogszuvasodás, mely jellemzően a leggyakoribb fogszuvasodás. Sokan nem veszik komolyan a panaszokat, pedig, ha nincs időben kezelve, akkor a fogszuvasodás eléri a pulpát, melynek következtében fogbélgyulladás jön létre, mely a fájdalmat okozza. Eleinte a fogbélben vérbőség keletkezik, mely hosszabb-rövidebb fájdalmas-fájdalommentes epizódokat okoz. Idővel a probléma eszkalálódik és egyre rosszabb lesz. A megelőzés érdekében célszerű ügyelni a rendszeres fogápolási rutinra, valamint évente minimum egyszer érdemes ellátogatni a fogorvoshoz.

Szintén gyakori probléma az ínysorvadás, mely csak lassan alakul ki, emiatt nehéz észrevenni a problémát. A rendszeres fogkő eltávolítással viszont meg lehet akadályozni a panaszokat. Leginkább onnan lehet felismerni, hogy kellemetlen érzés jelentkezik az állcsontban. A fogínygyulladás a szabadon lévő fognyak miatt alakul ki. Ezt a fogkő vagy egy baktérium is okozhatja. Ha nem lépünk időben és nem kerül sor a kezelésre, akkor fogbélgyulladás is lehet a következménye. Emellett számos egyéb oka lehet még a panaszoknak, melyet úgy tudunk a legkönnyebben felderíteni, ha időpontot foglalunk a fogorvoshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük