Valóban egészségtelen a kompakt fénycső használata?

Manapság a kompakt fénycsövek alkalmazása meglehetősen népszerű, melyet nagyon gyakran csak energiatakarékos izzónak neveznek, nem mellesleg hibásan. Érdemes tisztában lenni vele, hogy ezek a fényforrások számos negatív tulajdonsággal rendelkeznek, melynek következtében nem feltétlenül bizonyulnak jó döntésnek.

A kompakt fénycső használata kapcsán itt olvashat bővebb információkat! Leginkább akkor van probléma, ha a kompakt fénycső eltörik, ugyanis kisebb mennyiségű higanyt tartalmaz, amely köztudottan mérgező. Ha megtörténik a baj és törik a fénycső, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy körülbelül negyedórára elhagyjuk a helyiséget és alaposan kiszellőztetünk. Az eltört darabokat lehetőleg kesztyűben szedjük össze egy jól lezárható zacskóba és dobjuk ki egy kifejezetten erre a célra kihelyezett gyűjtőhelyre.  porszívót lehetőség szerint mellőzzük, mert a higany a levegőbe kerülhet és kifejtheti egészségkárosító hatását. Emellett azért sem túl előnyös választás, mert rövid időn belül szemfáradtságot okozhat.

A kompakt izzók színhőmérsékletét, vagyis a fénycső által okozott színérzetet Kelvin fokban lehet megadni. A különféle színhőmérsékletek azért olyan lényegesek, mert befolyással vannak a hőérzetünkre. A magasabb értékek, vagyis a hidegfény hideg, míg az alacsonyabb értékek melegebb érzetet biztosítanak. A munkahelyeken előbbit részesítik előnyben annak érdekében, hogy a dolgozók jobban tudjanak koncentrálni. Otthon viszont jobban járunk, ha a meleg fényeket részesítjük előnyben, mivel pihentető hatásúak. Ugyanakkor nem feltétlenül a kompakt izzókat érdemes választani, már csak az egészségünk miatt sem, ugyanis a LED izzókkal sokkal jobban járunk. Ezek nem csak az egészségünkre nézve előnyösebbek, hanem számos pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük