Mi lehet az oka a stabilizátor meghibásodásának?

A legtöbb sofőr nem ismeri kellőképpen autójának alkatrészeit, illetve azok funkcióit, pedig ha jobban ismerné, nagyobb eséllyel megelőzhető lehetne a meghibásodás. Amennyiben ugyanis még idejében észleljük, hogy autónk valamelyik alkatrésze nem megfelelően működik, megakadályozhatjuk egy sor további probléma kialakulását, mely sok esetben költséghatékony megoldást is jelent.

A stabilizátor megfelelő működésének esetén csendes, tehát nem hallunk semmiféle zajt. Problémára akkor kell gondolnunk, ha zajt hallunk. Amennyiben a futómű felől kopogó zajt észlelünk, a gumi szilentblokk cseréjén kell elgondolkodnunk.

A stabilizátor nagyon erős hatásoknak van kitéve, a gumi szilentblokk pedig különösen hajlamos arra, hogy hosszabb idő elteltével elnyúljon, elöregedjen, illetve deformálódjon. Sőt, olykor akár még a kar is eltörhet. De mi is pontosan ennek a rendszernek a feladata? A rendszer funkciója szerint a gépkocsin csillapítja a billegést. Ezt úgy éri el, hogy az autó dőlésekor, illetve ha az egyik kerék magasabbra kerül a karosszériához viszonyítva, mint a másik, akkor a stabilizátor megcsavarodásának köszönhetően ellenáll ennek a hatásnak, mely által stabilabbá és kényelmesebbé teszi a haladást.

De mi is okozhatja a stabilizátor meghibásodását? A stabilizátor meghibásodásának több oka is lehet, hiszen ez az alkatrész is további részekből áll. A stabilizátor meghibásodásának leggyakoribb oka a kikopott gömbfejek. De nem ritkán történik meg, hogy leválnak a szilentblokkok, porózussá válik, kiszakad a szilent gumija. A stabilizátor meghibásodásának viszont ennél súlyosabb esetei is lehetnek, mint például ha elhajlik vagy eltörik a stabilizátor rúd. Bármi is okozza a stabilizátor problémáját, a Kovács Autóalkatrész Kft. munkatársaihoz bármikor fordulhat. Sőt, ha felkeresi az alkatreszek.hu internetes oldalt, akkor alkatrészeket is rendelhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük