A rost olyan növényi szénhidrát, melyet a szervezet nem tud megemészteni, ennek ellenére vagy épp ennek köszönhetően rengeteg jótékony hatással bír, diétázók számára ideális eleme lehet az étrendnek.
Manapság a különböző termékeken fel van tüntetve, hogy miben van rost, így könnyebben eligazodhatnak az emberek. Rostokhoz zöldségeken, gyümölcsökön, gabonaféléken keresztül juthat hozzá a szervezet. Léteznek oldható és oldhatatlan rostok, melyek egyaránt szükségesek a változatos és teljes értékű táplálkozáshoz, így érdemes mindkét típust fogyasztani. Az oldhatatlan rostok megkötik a vizet, segítik az emésztést. Ilyenek például a hüvelyesek, a gabonafélék, a diófélék és a gyökérzöldségek. Az oldható rostok szerepe legalább ennyire fontos, ugyanis ezek telítenek el amikor, kitágulnak az emésztőrendszerben, a hosszantartó teltségérzet miatt pedig nem gyötri éhségérzet az embert. Főként a gyümölcsökből, zöldségekből juthat a szervezetbe. Az élelmi rostok táplálják a bélben élő baktériumokat, továbbá segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, ráadásul a fogyókúrázókat is támogatják.
Aki tudatosan étkezik, igyekszik átgondolni mit fog fogyasztani, hogy a magához vett élelmiszer ne csak finom, de hasznos és egészséges is legyen. Például reggelire egy kis zab vagy chia mag, friss gyümölccsel kombinálva kielégítő, finom, ráadásul tartalmaz oldható és oldhatatlan rostot is. Elsőre talán úgy tűnhet nehéz szem előtt tartani az étkezések során, hogy miben van rost vagy elegendő fehérje, de minden csak megszokás kérdése. Nagyon fontos azonban, hogy a rostban gazdag étkezések mellett elegendő folyadék is bejusson a szervezetbe, ugyanis dehidratáltság esetén kellemetlen érzés, székrekedés, sőt akár bélelzáródás tünete is jelentkezhet. Mindent egybevetve az egészséges táplálkozáshoz érdemes megjegyezni miben van rost, s azt a megfelelő mennyiségben bejuttatni, elegendő folyadék kíséretében. Ez lehet a kulcsa sok megbetegedés megelőzésének, a hatékony diétának és az egészséges szervezetnek!