Minőségi matrac – a nyugodt alvás egészségessé tesz

Gondolta volna, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás aktívan hozzájárul az egészség megőrzéséhez? Pihenésre mindenkinek szüksége van, de nem csak a szabadnapokra érdemes ennek kapcsán gondolni, hanem az éjszakai nyugalomra is. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy miért olyan fontos odafigyelni az alvás minőségére.

A matrac, a választott ágynemű, és persze a hálószoba kialakítása, hőmérséklete együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy az alvás valóban pihentető legyen. A helyzet azonban túl egyszerű lenne, ha csak ezeken múlna az éjszakai nyugalom. A külső körülmények megteremtése mellett ugyanis nagyon fontos a belső harmónia és egyensúly megtalálása. Ez már jóval nehezebb, mint egy pamut ágynemű kiválasztása. A nap stressz mindannyiunkra hatással van, a kérdés csupán az, hogy fel tudjuk-e dolgozni azt, vagy tönkreteszi pihenésünket is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felzaklatott nappalok egyértelműen befolyásolják az éjszakai pihenést, s akár rá is nyomhatják arra bélyegüket.

S hogy mégis miért olyan fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás? Sokunknak sajnos egyik tekintetben sem jut elegendő. Pedig a felnőtt szervezetnek napi hét és fél óra alvásra van szüksége. Vannak, akik szerint az éjszakai alvást nem pótolja a napközben beiktatott, pedig a délutáni szieszta nem véletlen jellemzi a mediterrán népek mindennapjait. Az immunrendszer alvás közben aktivizálódik és ekkor történik meg a sejtosztódás is. Egyértelmű tehát, hogy ha zavarok keletkeznek az alvásban, akkor az azonnal hatással van az általános egészségre, az immunrendszer állapotára és akár az egészséges sejtek osztódására is. Ne feledje, a megfelelő matrac választásával sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a gerinc megfelelő alátámasztást kapjon, és így sikerüljön kényelmes körülmények között tölteni az éjszakát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük