Mit kell tudni a szelepfedél tömítésről?

A szelepfedél tömítés beszédes névvel rendelkezik, ugyanis ahogy neve is mutatja a szelepfedél tökéletesen zárt illeszkedését biztosítja. Maga a szelepfedél gyújtótekercseket és gyújtógyertyákat foglal magába, valamint a motorolaj betöltő nyílása is itt található.

Szelepfedél tömítés, akárcsak a legtöbb autótömítés, anyagából adódóan idővel elhasználódik, deformálódik és rugalmasságából is veszít, aminek következtében töredezhet. Bármelyik előbb említett folyamat következik be, biztosan motorolaj szivárgás lesz a vége. Éppen ezért célszerű időről-időre ellenőrizni a szelepfedél tömítését és időben kicseréltetni, semmint addig várni, míg komoly probléma keletkezik, például motorhibával kell számolni a szivárgás miatt. Sok autósban felmerül a tömítőpaszta használatának lehetősége, azonban autós berkekben meglehetősen megoszlik róla a vélemény. Azt minden esetre nem árt tudni, hogy ha egy új szelepfedél tömítés mellé kiváló minőségű tömítőpasztát is használ egyidejűleg, akkor abból biztosan nem lehet baj, sőt műanyag szelepfedelek esetében kimondottan jót tesz.

Abban az esetben, ha a szelepfedél elhasználódik vagy tönkremegy, akkor nem lehet javítani, mindenképp cserére van szükség. Először is a szelepfedél fedelét kell levenni a hengerfejről. Ezenkívül a nagyfeszültségű kábeleket is le kell szedni a fedélnél. A fedelet a hengerfejhez rögzítő csavarokról sem szabad elfeledkezni. A hengerfejrögzítőfelületét minden esetben meg kell tisztítani. A tömítés felhelyezése előtt ellenőrizze, hogy az új tömítés nem hibás vagy sérült. A szelepfedél tömítés felhelyezésekor nagyon kell figyelni a csavarok megfelelő meghúzására, illetve nem árt megvizsgálni a motorolajszintet is, ha szivárgás miatt szükséges a tömítés csere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük