Testzsír százalék számítás módszerei

Sokan a BMI értéket vagy a testtömeget akkor állapítják meg, amikor elhatározzák, hogy lefogynak vagy életmódot váltanak. Habár ezek is fontos értékek, azonban közel sem annyira beszédesek és pontosak, mint a testzsírszázalék.

Testzsír százalék számítás által viszonylag pontos kép kapható a szervezet belső felépítése, pontosabban a testzsír mértéke kapcsán. A testzsírra sokan ellenségként tekintenek, holott optimális mértékben nagyon hasznos a test számára. Például rendkívül fontos élettani szerepe van. Többek közt védelmet nyújt a belső szervek számára, energiaraktározási feladatokat lát el, biztosítja az átjárást az izomzat és a bőr között, valamint a testhőmérsékletért is felelős. Mindezek jól mutatják, hogy a testzsír elengedhetetlen része a szervezetnek. Kétféle zsírt különböztethetünk meg testünkben, melyek a zsigeri szír és a bőr alatt felhalmozott zsírréteg. Utóbbi elsősorban a magas bevitt kalóriamennyiség miatt alakul ki. Optimális mértékben hasznos a szervezet számára, azonban túlzott mértékben könnyen megbetegedéseket okozhat. A zsigeri zsír jóval veszélyesebb, mivel az egyes szerveket öleli körül. Mivel szemmel nem látható, így akár egy sportos testen is jelen lehet.

A testzsírszázalék kiszámítása többféleképp történhet, azonban az biztos, hogy valamilyen eszközre mindenképp szükség van hozzá. Ilyen például a kaliper, mely egy olyan eszköz, ami ránézésre nagyon hasonlít egy csipeszre. Használata igazán egyszerű, mivel csak össze kell csiptetni vele a bőrt. A másik szintén megbízható és viszonylag pontos eszköz a testzsírmérő mérleg, amely elektromos ellenállással mér. Emellett a számoláshoz felhasználja a megadott testtömeget, nemet, kort és magasságot is. A kozertplusz.hu weboldalon bővebb információkat is megtudhatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük