VPS vagy dedikált fizikai szerver? Melyiket válasszuk?

Legyen szó weboldalak futtatásáról, alkalmazásfejlesztésről, vagy épp adatbázisok elhelyezéséről, mindenképpen szükségünk lesz egy megbízható szerverre. Ennek kiválasztásakor rengeteg tényezőt meg kell vizsgálnunk, hiszen a legkisebb probléma is nagyon komoly kellemetlenségekhez vezethet a későbbiekben. Elsőként azt érdemes elemezni, vajon melyik technológiával járunk a legjobban.

A leggyakoribb dilemmát a VPS, illetve a dedikált megoldások kérdése okozza. Régebben csak ez utóbbi volt elérhető és alapvetően még mindig igen elterjedtnek számít. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy fizikailag meghatározott szervergép, amin több felhasználó is osztozhat. Előnye, hogy a költségeket is többen állják, ám komoly hátulütőnek tekinthető, miszerint a teljesítmény csúcsidőben jelentősen visszaeshet, meghibásodás esetén pedig komoly kiesésekkel számolhatunk. Ezzel szemben a VPS kapcsán ilyen jellegű gondoktól nem kell tartanunk. A nagy teljesítményű kiszolgálókat itt virtuálisan felosztják, az erőforrások pedig mindig az igényekhez igazíthatók.

Ennek tükrében tehát bátran kijelenthető, miszerint az esetek többségében a VPS jelenti az optimálisabb választást. Ugyanakkor nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk az összes lényeges szempontot, mielőtt letennénk a voksunkat egy adott szolgáltató, illetve csomag mellett. Ezek közül a leglényegesebb a VPS teljesítménye és az ehhez kapcsolódó ár-érték arány. Noha a virtuális szervereknél az erőforrások könnyedén állíthatók, egyáltalán nem mindegy, alapvetően milyen kapacitással számolhatunk és ezért mennyit kell fizetnünk. Pontosan emiatt kardinális a skálázhatóság kérdése is. Minél egyszerűbb a bővítés, annál kényelmesebben követheti le a VPS a megnövekedett igényeket. Ez pedig a későbbiekben hatalmas könnyebbséget jelenthet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük