A zsaluanyag strapabírósága döntő befolyással bírhat

Építési projektek esetén a legtöbbször elengedhetetlen a beton precíz megformálása, erre pedig a zsaluzás jelenti a leghatékonyabb eszközt. A folyamat során a friss betont az adott fázisnak megfelelő formába öntik és egész addig abban is hagyják, míg az anyag kellőképp meg nem szilárdul. Érthető módon tehát nagyon nem mindegy, a tartószerkezetet miből is készítik el, hiszen annak van a legnagyobb szerepe a végeredményt illetően.

A dolgot némiképp további nehezítheti, hogy ma már a zsaluanyag kínálat meglehetősen nagy. Ez a megállapítás pedig nem csak a formákra, de az alapanyagokra is igaz, ezért aztán rendkívül körültekintően kell eljárnunk és érdemes az összes befolyásoló tényezőt vizsgálnunk. A zsaluanyag kiválasztásánál elsőként azt kell átgondolni, mekkora terhelésnek lesz kitéve az összeállított szerkezet. A legelterjedtebb, hagyományos megoldásnak a fából készült konstrukció tekinthető, hiszen olcsó, könnyedén beszerezhető és könnyű vele dolgozni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, miszerint kevésbé tartós és a nedvesség hatására hajlamos lehet az eldeformálódásra.

Kisebb projektek kapcsán ezzel együtt tökéletesen megfelelő lehet a fa zsaluanyag. Kiváló alternatíva a műanyag is, hiszen ellenálló és egyszerű tisztíthatósága révén bármennyiszer újra felhasználható. Komolyabb beruházásoknál már érdemes másképp döntenünk, ilyenkor az acél zsaluanyag mellett az alumínium modellek is szóba jöhetnek. Előbbi minden szempontból kiemelkedő, lévén óriási teherbírással rendelkezik, ám nagy súlyú és meglehetősen költséges is. Az alumínium zsalu ezzel szemben könnyű és ami még hatalmas előnye, hogy teljes mértékben korrózióálló, így olyan kivitelezések esetében is bátran használható, ahol a folyamatos nedvesség egyébként komoly problémákat okozna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük