Építkezések során óriási a munkavédelmi felszerelés jelentősége

Arányait tekintve tavaly is messze az építőiparban történt a legtöbb végzetes kimenetelű munkahelyi baleset, ennek a szomorú statisztikának azonban jól körülhatárolható okai vannak. Ugyanis a különböző kivitelezési munkálatok több fázisa is olyan körülmények közt zajlik, ahol folyamatos a komoly sérüléssel járó anyagokkal történő érintkezés lehetősége.

Ezért aztán a foglalkozás körében használatos munkavédelmi felszerelés alkalmazását és helyes használatát törvényileg nagyon szigorúan szabályozzák. Ez minden esetben a munkáltató feladata, illetve felelőssége és azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez kiterjed a már applikált munkavédelmi felszerelés cseréjére, illetve pótlására is. Különösen körültekintően kell eljárni ott, ahol a folyamatok betonacél szerelését is tartalmazzák. A sokszor pengeélességű és tűhegyes végek ugyanis könnyedén életveszélyes sérüléseket okozhatnak, így aztán a legapróbb figyelmetlenség is végzetes lehet. Szerencsére ma már elérhetők olyan eszközök, amikkel hatékonyan és egyszerűen védekezhetünk ez ellen.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott munkavédelmi felszerelés a védőprofil. A csatlakozó vasak és kiálló betonacélok jelölésére használt kiegészítő rászorítható a vasszerelésre, emellett a napjainkban kapható konstrukciók kialakításuknak köszönhetően akár többször is felhasználhatók. Ez a munkavédelmi felszerelés akár 3 méterről történő esés esetében is megfelelő ellenállásra képes, ami kiváló eredménynek számít. Ugyancsak elengedhetetlen a különféle védősapkák használata. Legyen szó szerelési tüskékről, vagy acélvégekről, ezek a kupakok a biztonság szempontjából kardinális jelentőséggel bírnak. Belső bordaszerkezetük csavarozható, ez pedig univerzális és több alkalommal történő felhasználást tesz lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük