Fitten a terhesség során is, avagy sportosan mindhárom trimeszterben

Korábban makacsul tartotta magát az a hit, miszerint a kismamának pihenésre van szüksége, hogy felkészüljön a nagy napra, amikor világra hozza gyermekét. A kutatásoknak és vizsgálatoknak köszönhetően ma már pontosan tudjuk, hogy a kismamának és a magzatnak egyaránt az segít, ha a várandós nő rendszeresen mozog.

Kismama torna 2. trimeszter során több szempontból előnyös. Az 1. trimeszter néhány kismamát nagyon megvisel a rosszullétek miatt. A 2. trimeszterben viszont jellemzően enyhülnek a rosszullétek, sokkal energikusabbnak érzi magát a kismama, csökken a vetélés esélyének kockázata, vagyis egy nyugodtabb időszak következik be. Ekkor megkezdődhet a babaszoba kialakítása, illetve az első babás dolgok, bútorok beszerzése. Ugyanakkor ez az időszak arra is kiváló, hogy egy kicsit több figyelmet szenteljünk magunkra és többet mozogjunk. A séta kiváló alternatíva, viszont rossz időben a négy fal közé szorulunk és nem is tudjuk a teljes testünket átmozgatni általa, ezért célszerű terhes tornát is beiktatni a mindennapokba, mely nem csak szervezetünkre van jó hatással, hanem a magzat számára is előnyös.

A 2. trimeszteri kismama torna segít megőrizni a helyes testtartást, javítja a vérkeringést, illetve megelőzni a derék- és hátfájdalmakat, valamint a lábdagadást. A rendszeres edzésnek köszönhetően a túlzott mértékű elhízástól is kevésbé kell tartani, így a szülés után könnyebben lendülhetünk újra formába. A mozgás az anyai keringésre is jó hatással van, vagyis a méhlepény kedvezőbben keringésben részesül, ami elősegíti a magzat fejlődését és növekedését. A tornának köszönhetően a szülésre is könnyebben felkészülhetünk, hiszen ez egy komoly erőpróba a női test számára, melynek vége a csoda születése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük