Hasznos tanácsok arról, hogy hogyan komposztáljunk

A komposztálás során, már persze, ha szeretnénk jól csinálni, több szempontot is szem előtt kell tartani. Ilyen például a komposztálás helyének optimális kiválasztása és az, hogy mit teszünk a komposztálóba és mit nem. Érdemes megfogadni néhány hasznos tanácsot, ha valóban szeretnénk jól csinálni a komposztálást.

Hogyan komposztáljunk kérdés esetében először is a megfelelő helyet kell megtalálni. A jó szomszédi viszony megőrzése érdekében javasolt nem közvetlenül a kerítés mellé helyezni a komposztot. Ezenkívül célszerű olyan helyet választani, melyet akár talicskával is könnyen meg lehet közelíteni. A komposztáló kiváló helyen lesz a földön, mivel így a mikroorganizmusok hozzá tudnak férni, ugyanakkor a komposztálót alját érdemes ráccsal ellátni, hogy a rágcsálók ne férhessenek hozzá a komposzthoz. Mielőtt a komposztáló telepítése megtörténne, mindenképp szükséges a talajlazítás. A legjobb, ha a komposzt napos helyre kerül, mivel a benne lévő víznek el kell párolognia, azonban nem száradhat ki. A levegő mozgás is fontos, viszont a nagy szél egyálétalán nem tesz jót a komposztálónak.

A komposztálót első alaklommal tört gallyakkal kell feltölteni, majd fokozatosan biológiailag lebomló anyagokkal, például levelekkel, gyümölcs- és zöldséghulladékkal, zúzott tojáshéjjal, gyep dugványokkal, töltött cserepes talajjal, vágott virágokkal. A komposztálás egyik örök igazsága, hogy a durva anyagokat finom anyagokkal kell keverni, míg a száraz anyagokat nedves anyagokkal. Minden esetben fontos, hogy a komposzt nedves legyen, azonban a túl nedves és a túl száraz sem jó választás. Ha szeretne minőségi komposztálót beszerezni, mely szélálló fedéllel ellátott és teljes mértékben újrahasznosított anyagból készült, akkor látogasson el a sunikft.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük