Méhnyakrákszűrés hasznossága

Általában hosszú évek alatt alakul ki a méhnyakrák, így, ha időben sikerül felfedezni a rákhoz vezető elváltozásokat, akkor a betegség elkerülhető. A szűrővizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, ellenben igazán hasznos és egyszerűen elvégezhető!

Méhnyakrákszűrés által a betegség időben felismerhetővé válik. Ma már minden kétséget kizáróan egyértelmű, hogy a méhnyakrákos esetekért a szinte teljes mértékben HPV, vagyis a humán papilloma vírus magas kockázatú törzsei tehetők felelőssé. Ennek okán a szűrővizsgálatkor nem csak az elváltozásokat, de az okokat is keresi a szakorvos. Ez azért is lényeges, mert a hagyományos méhnyakrák során alkalmazott citológiai vizsgálat, mindössze 70 százalékos pontossággal bír, ami azt jelenti, hogy az esetek egy részében álnegatív eredményt ad. A méhnyakrákszűrés a HPV vizsgálattal együtt alkalmazva megközelítőleg száz százalékos eredményt ad. Az sem kizárt, hogy a citológia negatív, viszont a HPV elindítja a sejtekben a kóros elváltozást. Ennek kimutatására a biomarkereken alapuló CINTEC PLUS vizsgálat alkalmas.

A HPV kimutatásával az okot, míg a sejtkenet vizsgálat által a kialakult elváltozást vizsgálják. Érdemes a CINTEC PLUS által kiegészített rákszűrést választani, mivel egyrészt nagyobb biztonságot ad, másrészt számtalan előnnyel rendelkezik. A kiegészítő biomarker vizsgálat nem csak azt mutatja meg, hogy fennáll-e nagy kockázatot jelentő HPV fertőzés, de azt is, hogy milyen stádiumban van az elváltozás a rákos elváltozás irányába. Ennek köszönhetően pontosabb képet kap az orvos és jobban meg tudja határozni, hogy mi legyen a következő lépés.  Gondoljon Ön is a megelőzésre és látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra bővebb információkért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük